back to top
2024. május 09. 21:08
KezdőlapMotoGPÖniróniával reagált borzalmas napjára Marc Márquez: Valamelyik rekordot meg kellett döntenem

Öniróniával reagált borzalmas napjára Marc Márquez: Valamelyik rekordot meg kellett döntenem

Marc Márquez a szombati bukásaival beállította egyéni csúcsát ezen a téren egy szezonra vonatkozóan, amit öniróniával reagált le. A Honda versenyzője elmondta, miért fejezte be a Maláj Nagydíj sprintfutamát, és a Franco Morbidellivel történt időmérős incidensre is kitért.

Katasztrofális napot zárt Marc Márquez a Maláj Nagydíj szombatján. Az időmérőn nem jutott tovább a Q1-ből, miután a hajrában elesett, amikor Augusto Fernándezt próbálta megelőzni a gyorskörén. Ennek következtében csupán a huszadik helyre kvalifikálta magát, vagyis szinte teljesen esélytelennek tűnt a pontszerzésre.

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

A sprintfutamon viszont fantasztikusan rajtolt, és az 1. kör végére nem kevesebb mint hét pozíciót javított. Utána viszont a 14-es kanyarban ismét elesett, amivel beállította egyéni csúcsát. Ez volt ugyanis a huszonhetedik balesete ebben a szezonban, ugyanannyi, mint amennyit a 2017-es idényben produkált, ami eddig a legmagasabb mutatója volt a királykategóriában. Márquez öniróniával kezelte le mindezt.

„Valamelyik rekordot meg kellett döntenem idén, még ha ez a bukásokra vonatkozó csúcs is – mondta viccesen. – Ez azt jelenti, hogy próbálkozunk. Látva, hogy már csak néhány futam van hátra, tovább hajtok. Ez a márka iránti elkötelezettség. Az időmérő után nehéz dolgunk volt, a huszadik helyről indulva. Amikor pedig ez történik, akkor fel kell zárkózni, és a gumik túlmelegednek.”

Ahogyan arra Márquez is utalt, a sprintfutamon történt esése után nem adta fel a versenyt, hanem továbbment, és végül huszonegyedikként ért célba, megelőzve a szabadkártyával induló Álvaro Bautistát és a szintén bukó csapattársát, Joan Mirt. Ennek abból a szempontból nem volt értelme, hogy a pontszerzésre akkor már tényleg semmilyen sansza nem volt, így lényegében tesztként fogta fel a hátralévő köröket. „Felállítottam a motort, befejeztem a versenyt, és tettem a dolgom, adatokat gyűjtöttem” – jelentette ki.

A rengeteg esés is azt mutatja, hogy valami nincs rendben a Hondával, hiszen korábban azért sokszor előfordult, hogy Márquez megfogta az ilyen jellegű bukásokat. Most viszont erre kevésbé képes, és azt is tudja, hogy mi áll ennek a hátterében. „Korábban meg tudtam menteni ezeket a helyzeteket, de idén, amióta új aerodinamikát használunk, nem vagyok képes rá – magyarázta. – Az új aerodinamikával kevésbé kiszámíthatóak a bukások.”

A 30 éves versenyző a Franco Morbidellivel történt közjátékra is kitért. Az időmérőn szokása szerint be akart állni valaki mögé, hogy szélárnyékot szerezzen a gyorsköre alatt, és ezúttal a Yamaha pilótáját találta meg. Ő azonban heves gesztusokkal jelezte, hogy nem akar részt venni ebben a játékban, majd miután ellenfele mégis rátapadt, ő pedig elrontotta a körét, egy felfelé mutatott hüvelykujjal „köszönte meg” a spanyol motoros manőverét. „Volt egy incidensünk Morbidellivel – idézte fel. – Nem igazán tudom, mit jelentett [a jelzés], de ezek a képek viccesek a bajnokságnak.”