back to top
2024. május 09. 16:53
KezdőlapMagyarokMeghalt Reisz János, a legendás 24 órás verseny magyar győztese

Meghalt Reisz János, a legendás 24 órás verseny magyar győztese

Vasárnap életének 95. életévében meghalt idősebb Reisz János. A magyar motorversenyzés legendás alakja 21-szer nyerte meg a hazai bajnokságot, viszont a Bol d’Oron aratott sikerére volt a legbüszkébb.

Vasárnap 94 évesen elhunyt idősebb Reisz János, adta hírül a Magyar Motorsport Szövetség. A magyar motorsport nagy alakja volt, számos hazai bajnoki címe mellett egy hatalmas nemzetközi sikert is elért. Később motorosedzőként tevékenykedett, és jó néhány sikeres pilótát kinevelt, hogy aztán még 80 éves kora felett is motorozzon.

Egy interjúban elmondta, hogy apja műszerész volt, és gyakran előfordult, hogy bátyjával titokban kipróbálták az általa megjavított motorokat, miközben inasként dolgozott a műhelyben. Élete első versenymotorja egy 100 köbcentiméteres Csepel volt, amelyet részletre vásárolt meg. Első versenyét az akkor Tisza Kálmán, ma II. János Pál pápa téren futotta, és meg is nyerte.

1947-ben felvették a Csepel motorgyárának kísérleti műhelyébe mint tesztpilóta. 1949-ben viszont a kommunista vezetés nyomására, csakúgy, mint számos futballista, a Honvédhoz szerződött, és általában MZ-vel és Jawával versenyzett. Az évek során 21 magyar bajnoki címig jutott, ami már önmagában nagy szó, de a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét.

Olyannyira, hogy 1956-ban Kurucz Györggyel együtt megnyerték a legismertebb 24 órás motorversenyt, a Bol d’Ort, elmondása szerint erre a sikerére volt a legbüszkébb. Egy 250 köbcentis Pannónia nyergében versenyeztek, amelyet Reisz elmondása szerint a franciák megmosolyogtak. Azt is felidézte, hogy adtak nekik egy korszerűbb sisakot az általuk használt parafa fejvédők helyett. Végül 101 km/h-s átlagsebességgel nyertek, de előfordult, hogy 160 km/h-val hajtottak.

Utolsó versenyét 1978-ban, Monzában futotta, ezután egészen 1991-ig motorosedzőként tevékenykedett a Honvédnál. A nevéhez fűződik Drapál János, Juhos Árpád, Juhász Károly és fia, ifj. Reisz János kinevelése is. Utoljára 85 évesen ült versenymotoron a Hungaroringen, ahol az egyenesben 200 km/h felett száguldott, a kanyarokat viszont már nem tudta úgy bevenni, ahogyan szerette volna.