back to top
2024. május 04. 06:11
KezdőlapMotoGPElképesztő közleményben vagdalkozott a csapat, amely jövőre nem indulhat a MotoGP-ben

Elképesztő közleményben vagdalkozott a csapat, amely jövőre nem indulhat a MotoGP-ben

Az RNF csapat többségi tulajdonosának vezérigazgatója közleményben reagált arra, hogy a MotoGP nem adta meg nekik az indulási jogot 2024-re. A CryptoDATA első embere úgy véli, a királykategória kereskedelmi jogait birtokló Dorna ki akarja őket golyózni egy amerikai istálló kedvéért.

Hétfőn érkezett a hír, hogy az RNF csapata nem kapott rajtengedélyt a MotoGP következő, 2024-es szezonjára. A maláj istálló állítólag többször is megszegte a szabályokat, így hiába sugallták a hétvégén, hogy minden rendben, úgy tűnik, hogy mégsem ez a helyzet. A többségi tulajdonos első embere nem sokkal később reagált a fejleményekre.

A különböző sportágak csúcskategóriájára a kimért, sokszor semmitmondó közlemények a jellemzőek. Nos, ezekre a sorokra sok mindent lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy semmitmondóak. Ovidiu Toma, az RNF részvényeinek 60 százalékát birtokló CryptoDATA vezérigazgatója egy egészen szokatlan hangvételű és stílusú közleményt adott ki a saját nevében.

A román blokklánc-technológiai vállalat vezetője úgy véli, a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna mondvacsinált indokokkal akarja őket kigolyózni a rajtrácsról. Azonban bosszút esküdött, és nemcsak perrel fenyegette meg a királykategória vezérkarát, hanem azzal is, hogy kitálal a megrendezett rivalizálásokról. A közlemény az alábbiakban teljes egészében olvasható.

Hoppá, az egyik csapat nem vehet részt a MotoGP 2024-es szezonjában

„Csapatunk, a CryptoDATA RNF egy olyan paradox helyzettel áll szemben, amelyet mintha egy vígjátékból ültettek volna át, de annál sokkal komolyabb következményekkel jár. A Dorna, a MotoGP irányító szervezete egy olyan ajánlattal keresett meg minket, amely méltó a hollywoodi forgatókönyvekhez: adjuk el a csapatunkat kedvező áron. Arra gondoltunk, hogy autogramot is kérünk tőlük, hogy emlékezzünk erre a »nagylelkű« ajánlatra.”

„A történet 2023-ban kezdődik, amikor a Dorna egy amerikai csapatnak ígért egy helyet a bajnokságban, lehetőség szerint a tizenkettedik helyet, amely, micsoda meglepetés, betöltetlen volt! Már most el tudjuk képzelni a Dorna irodáiban zajló megbeszéléseket: »Adjuk oda az amerikaiaknak a tizenkettedik [helyet] vagy a CryptoDATA-ét. Mi mehet félre?« Nos, sok minden. Miután a KTM-et elutasították azzal az indokkal, hogy a tizenkettedik hely »egy gyártónak van fenntartva«, rájöttek, hogy a beleegyezésünk nélkül nem ajánlhatják fel a helyünket. Aztán olyan alacsony kivásárlási ajánlattal álltak elő, hogy azt hittem, viccnek szánták. Udvariasan visszautasítottam, de a nyomás nem szűnt meg.”

„Most úgy tűnik, hogy a Dorna 2024-re ki akar minket golyózni a bajnokságból, olyan kreatív okokra hivatkozva, hogy regényt lehetne írni [belőlük]. A 2026-ig érvényes szerződés ellenére úgy tűnik, hogy a szlogenjük a következő: »az én bajnokságom, az én íratlan szabályaim… a szerződésekben leírtak nem számítanak«. Mi nem csupán csalódottak vagyunk, hanem készen állunk a visszavágásra. Egy hónapnyi intenzív dokumentálás és egy ilyen helyzetre történő felkészülés után bírósághoz fogunk fordulni, jelentős kártérítést követelve az üzletünkben és a hírnevünkben okozott kárért, valamint a bajnokságban való részvétel korlátozásáért.”

„A közleményt a Dornának szóló üzenettel zárjuk: az etikát és a törvényességet még a motorsportban sem szabad felülírni, ahol a sebesség a legfontosabb, Várjuk, hogy a bíróságon ugyanolyan szenvedéllyel találkozzunk, mint ahogyan a pályán találkoztunk. Egyébként maradjatok velünk, hamarosan nyilvánosságra hozzuk a rajongók által a tévében látott show [izgalmai] mögött rejlő »megrendezett fűszerességet«.TIsztelettel: a román, aki felborítja a szekerüket.”