2024. április 28. 09:18
KezdőlapMotoGPMillert megríkatta drámai bukása, a dobogót megöröklő Binder együttérez Di Giannantonióval

Millert megríkatta drámai bukása, a dobogót megöröklő Binder együttérez Di Giannantonióval

Brad Binder tisztában van vele, hogy hibázott a Valenciai Nagydíjon, de megdicsérte magát, hogy megfogta a bukást. Ellentétben Jack Millerrel, aki ahelyett, hogy történelmet írt volna, az élről esett el, de a keserűség mellett pozitívumot is lát.

Drámaian alakult a gyári KTM számára a Valenciai Nagydíj. Azok után, hogy Francesco Bagnaia immáron a világbajnoki cím biztos tudatában lényegében elengedte őket, néhány körön át úgy tűnt, hogy Brad Binder és Jack Miller kettős győzelemmel zárhatja le a szezont. Később viszont mindketten hibáztak, és csak egy büntetésnek köszönhetik, hogy a statisztikákba legalább az egyikük neve mellé bekerült egy újabb dobogó.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Ami Bindert illeti, a dél-afrikai versenyző lesodródott a büntetőívre, aminek következtében visszaesett a hatodik helyre (amely persze csapattársa kiesése után az ötödik lett). Ezután egy túlságosan is agresszív manőverrel maga mögé utasított Álex Márquezt, majd a pozíció átadása után Fabio Di Giannantoniót is visszaelőzte. Azonban amikor már úgy tűnt, hogy utolérheti az élen álló Bagnaiát és Johann Zarcót, megtorpant, és elvesztette a pozícióját a 25 éves motorossal szemben. Végül aztán utólag visszaszerezte, ugyanis a Gresini olasz pilótáját 3 másodperccel megbüntették, miután az idény során másodszor megszegte a guminyomásra vonatkozó szabályokat. Binder így megörökölte a harmadik helyet a második pozícióba előrelépő Zarcótól.

Di Giannantoniót megbüntették, a szintén szabálytalan Binderé lett utólag a dobogó

A harmadik hely az harmadik hely, még akkor is, ha valójában nem álltunk fel a dobogóra – nyilatkozta. – Idén eldobtam néhány pódiumot, szóval tudom, hogy ez nem jó érzés. Mindenesetre elég menő, hogy harmadikként végeztem. Tettem egy szükségtelen hosszú kört, de azt jól csináltam, hogy megfogtam a bukást, mert az első gumi már lehűlt. Trükkös nap volt. Próbáltam visszaverekedni magam, de a végére nem maradt hátsó abroncsom. Idén két sprintet nyertünk, de jó lett volna egy főfutamon aratott győzelemmel búcsúzni [a szezontól]. Egy kicsit többre van szükségünk a holtszezonban, hogy harcolni tudjunk [a diadalért]. Köszönöm az egész stábomnak! Idén nagy lépést tettünk előre, és még ennél is több vár ránk.”

Millernek azonban nem volt ekkora szerencséje. Az ausztrál versenyző öt körrel később, a 19. körben ugyanúgy a 10-es kanyarnál hibázott, csak ő el is dobta a motort. Pedig óriási lehetőség előtt állt, hiszen ő lehetett volna a MotoGP-korszak első olyan pilótája, aki három különböző gyártóval is futamot nyer, miután a Hondával és a Ducatival már állt a dobogó tetején.

Nem sokat tudok mondani – kezdte. – Nem változtattam sokat az előző körhöz képest. Volt néhány necces pillanatom [a motor] eleje miatt, ezért úgy döntöttem, hogy nyugodt leszek, és semmilyen vad dolgot nem csinálok. Egyszerűen kicsúszott alólam. Még a féket sem tudtam megfogni, eltűnt alólam, és ennyi volt. Kicsit sírtam, ez egy olyan eset, amikor kijön.”

A KTM egyéni és gyártói szinten is soha nem látott magasságokba jutott: Binder az összetett negyedik helyén végzett, amivel megdöntötte a 2020-ban ötödikként záró Pol Espargaró rekordját, ráadásul ő lett a legeredményesebb olyan versenyző, aki nem Ducatival versenyzett. Ami pedig a konstruktőri tabellát illeti, a KTM a második lett a bolognai gyártó mögött, magabiztos, 47 pontos különbséggel megelőzve az Apriliát. Persze az osztrák gyártónál nyilvánvalóan abban bíznak, hogy ez még nem a csúcs.

Nagyon keményen hajtottunk, és a belünket is kidolgoztuk, nemcsak az elmúlt pár hétben, hanem egész évben – fogalmazott Miller. – Ez egy csodálatos eredmény lett volna, de, ahogyan mondtam, lehetett volna. Azonban majd számot vetünk, és visszajövünk. Keserédes lett a vége, mert jó tudni, hogy megvan a tempónk, és jó irányba haladunk. Nagyon sokat dolgoztunk, és a versenyző csak egy kis része ennek, mert annyi minden történik a színfalak mögött. Mindenki fáradhatatlanul dolgozott, ezért mindenkinek köszönetet mondok.”