back to top
2024. május 10. 11:18
KezdőlapMotoGPEljött a várva várt pillanat, Marc Márquez pályára gurult a Ducatival (videó)

Eljött a várva várt pillanat, Marc Márquez pályára gurult a Ducatival (videó)

A csapatot váltó, illetve újonc pilóták közül utolsóként Marc Márquez is kigördült a pályára Valenciában a jelenleg is zajló teszten. A spanyol versenyző nem támaszt elvárásokat maga felé.

Hét olyan versenyző vesz részt a MotoGP jelenleg is zajló tesztjén Valenciában, aki idén vagy nem volt tagja a mezőnynek, vagy más csapatnál versenyzett. Előbbi kategóriába Pedro Acosta, utóbbiba Luca Marini, Franco Morbidelli, Álex Rins, Johann Zarco, Fabio Di Giannantonio és Marc Márquez tartozik. Közülük öten már az első órában pályára mentek, majd a VR46 új pilótája is megkezdte a szereplést.

A legnagyobb érdeklődés viszont természetesen a nyolcszoros világbajnokot övezte, aki körülbelül 75 perc után mutatkozott be a Ducatin a Gresini színeiben. Ahogyan az a teszten megszokott, a GP23-ast más színűre festették, mint amilyet a normál versenyhétvégéken megszokhattunk. A tapogatózó körök után aztán be is kezdett, és cikkünk írásának pillanatában 1:30.683-mal a harmadik helyen állt Álex Márquez és Brad Binder mögött, majd hét kör után visszatért a bokszba. Sokatmondó volt, hogy miután levette a sisakot, látványosan elmosolyodott.

Miután Márquez átigazolását bejelentették, megkezdődtek a találgatások, hogy mire lehet képes az új szezonban, de adott esetben már a teszt is sokat elárulhat. Ennek kapcsán Francesco Bagnaia elmondta, hogy szerinte újdonsült márkatársa akár mindenkinél gyorsabb lehet a bemutatkozása során, mert arra számít, hogy a gyorskörökre is rá fog menni. A 30 éves pilóta azonban nem volt hajlandó arról beszélni, hogy hány másik Ducatit fog megelőzni.

Nem fogok válaszolni, mert a jövő év sikerének egyik kulcsa, ha azt akarom, hogy a projekt sikeres legyen, hogy soha ne akarjak többet menni, mint amennyit kell – nyilatkozta – Ez azt jelenti, hogy a valenciai teszten először éreznem kell a dolgokat, és csak utána kell csinálni is valamit. Nem fogok elvárásokat támasztani, mert jövőre dolgoznom kell azon, hogy kihúzzam magam az emberek elvárásaim alól.”

Sokan úgy vélik, hogy Márquez ezzel a váltással ismét harcolhat a vb-ért, sőt, egyesek szerint akár az is benne van, hogy letarolja a mezőnyt. Neki azonban még mindig vannak kétségei. „Kedden Valenciában elkezdenek enyhülni – utalt a benne felmerülő kérdésekre. – Ha viszont rosszul sül el, az sem lesz világvége, mert egy teljes előszezon van előttünk. Tisztában vagyok vele, hogy ez az átigazolás siker és kudarc is lehet. Utóbbi esetben lesz kritika, és én ezt elfogadom.”

Sokan bizonyára kíváncsiak, hogy Márquez hogyan fogja értékelni a tesztnapot, ám ez nem fog kiderülni, legalábbis nyíltan nem fog beszélni. Ennek egyszerű oka van, a Hondával kötött szerződése ugyanis ezt nem teszi lehetővé számára. A spanyol pilótának egyébként elsődlegesen nem a minél jobb eredmény a célja.

„Jövőre nem a bajnoki cím megszerzése a cél – fogalmazott. – Azonban nem is zárom ki eleve, mert az hiba lenne, és soha nem ilyen volt a mentalitásom. A jövő év célja, hogy újra mosolyogjak a sisak alatt. Ez azt jelenti, hogy az első helyekért kell küzdenünk, [de] azt nem, hogy megnyerjük a bajnokságot. Azt jelenti, hogy újra érezni fogom a pillangókat minden hétvégén, hogy megint megvan az az idegesség, hogy jól kell teljesíteni és elöl kell menni. Ez ad igazán üzemanyagot ahhoz, hogy még sokáig folytassam a sportolói pályafutásomat.”