back to top
2024. május 10. 09:14
KezdőlapMotoGPPitbull NASCAR-csapata veheti át a kitiltott RNF helyét a következő MotoGP-szezonban

Pitbull NASCAR-csapata veheti át a kitiltott RNF helyét a következő MotoGP-szezonban

A Trackhouse Racing nevű NASCAR-csapat, amelynek egyik tulajdonosa a Pitbull néven ismert rapper, csatlakozhat a MotoGP-hez a kitiltott RNF helyett. A maláj istállót a Dorna nem engedi elindulni a jövő évi idényben.

Kényszerűségből távozik az RNF a MotoGP-ből, mivel a maláj istállónak érvényes szerződése ellenére nem adott rajtengedélyt a következő szezonra a Dorna. A főszponzor, a CryptoData ezért perrel fenyegette meg a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló vállalatot. Jelen állás szerint tehát mindössze tíz csapat alkotja majd a jövő évi mezőnyt, de az Autosport.com értesülései szerint egy NASCAR-alakulat, a Trackhouse Racing szállhat be tizenegyediknek, és veheti át Razlan Razaliék helyét.

Hoppá, az egyik csapat nem vehet részt a MotoGP 2024-es szezonjában

Az RNF az Aprilia egyetlen ügyfélcsapata volt, így elemi kérdés az amerikaiak számára, hogy a gyártó hogyan reagál az érkezésükre. Egy, a márkához közel álló forrás szerint a noaleiek kifejezetten örülnek a Trackhouse beszállásának, és a közös munka megkezdéséről szóló hivatalos bejelentés napokon belül megtörténhet.

Ezen felül jóval szorosabb együttműködésre kerülhet majd sor az amerikaiak és az Aprilia között, mint amilyet eddig a maláj istállóval folytatott a gyártó. A korábban említett forrás azt állítja, hogy ez hasonló lehet a Ducati és a Pramac mostani viszonyához. Ennek keretében a csapat két pilótája – Miguel Oliveira és Raúl Fernández – közül az egyik gyári motorra ülhet a 2024-es idényben, erre azonban nincs garancia, mivel külön erőforrásokat kell még elkülöníteni erre a célra.

Az új istálló felállása a lehetőségekhez mérten könnyedén történhet majd meg, hiszen a két versenyző nem az RNF-fel, hanem közvetlenül az olasz gyártóval írt alá szerződést. Ez a megoldás nem egyedi a MotoGP-ben, a Pramac motorosai is hasonló megállapodásokat kötöttek, ezért tudta volna a Ducati könnyedén átemelni Jorge Martínt a gyári csapathoz.

Fernández és a sérült Oliveirát helyettesítő Lorenzo Savadori a valenciai teszten az Aprilia gyári istállója által kiállított motorokkal fog pályára gurulni. Erre azért van szükség, mert a szerelőknek és a többi csapattagnak még nincs szerződése az új alakulattal, de a hírek szerint ezek aláírására hamarosan sor fog kerülni, így az RNF alkalmazottai jövőre is a MotoGP körforgásának részei maradnak. Ezek alapján a Trackhouse a közeljövőben csak a kereskedelmi tevékenység felügyeletét fogja ellátni a csapatnál.

Ketten is megsérültek a katari sprinten történt balesetben, egyikük biztosan kihagyja a futamot

A Trackhouse Racing tulajdonosai Justin Marks, egy korábbi NASCAR-pilóta, valamint Armando Christian Pérez, aki Pitbull művésznéven világszerte ismert rapper.  A Trackhouse jelenleg két teljes szezont futó autóval van jelen az amerikai szériában, amelyben a 2021-es Daytona 500-on debütáltak. Azóta a csapat öt győzelmet aratott, amelyek között ott volt az idén először megrendezett chicagói utcai verseny megnyerése. Ez a diadal történelmi magasságokba helyezte őket, hiszen ez volt az első ilyen típusú futam a széria történelmében, ráadásul ezt egy beugró pilótával hajtották végre.

Ehhez a csapathoz kapcsolódik a technikai sportokban az elmúlt évek egyik leglátványosabb megmozdulása, hiszen az egyik versenyzőjük a falon végig száguldva tartotta életben a bajnoki reményeit. Annak kapcsán is bekerültek már a hírekbe, hogy az ő autójukkal indult el a Forma—1-es világbajnok, Kimi Räikkönen több NASCAR-futamon is az elmúlt két év során.

Az alakulat esetleges megjelenése nem a véletlen műve, egy évvel ezelőtt Ty Norris, a Trackhouse elnöke a következőket mondta az USAracing szerint: „a célunk, hogy a NASCAR-on kívül is letegyük névjegyünket”. Az Autosport értesülései szerint az istálló befektetői régóta szeretnének Észak-Amerikán kívül is terjeszkedni a csapattal, és a tulajdonosok szerint a MotoGP erre megfelelő terepet biztosít.