back to top
2024. május 10. 04:01
KezdőlapMotoGPBajnoki ellenfelekből csapattársak? – gyári ülést érhet Martín idei teljesítménye

Bajnoki ellenfelekből csapattársak? – gyári ülést érhet Martín idei teljesítménye

Sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy Jorge Martín jövőre a gyári Ducatinál folytatja a pályafutását. Gigi Dall’Igna, a versenyrészleg vezérigazgatója leszögezte, mindkét bajnokesélyesnek meg akarják adni a sanszot a győzelemre.

Jorge Martín kiváló teljesítményt nyújt az idei szezonban, olyannyira, hogy abszolút reális esélye van a világbajnoki cím elhódítására. A Pramac versenyzőjének mindössze 13 pont a hátránya a címvédő Francesco Bagnaia mögött, és az őszi hétvégéken egyértelműen jobb formában van ellenfelénél, aki korábban már 66 egységgel is vezetett.

Martín őszinte vallomása: Már kezdem érezni a nyomást, rengeteget veszíthetünk

Mindez pedig akár a gyári Ducati kapuit is megnyithatja a spanyol versenyző előtt. Az AS a cikkében úgy fogalmaz, hogy „a Chang International Circuit paddockjából garantálhatjuk, hogy a gyári Ducati bokszának ajtaja ismét megnyílik Jorge Martín előtt”. A lap több érintettet is megkérdezett, akik egyáltalán nem tagadták, hogy valóban benne van a pakliban ez a forgatókönyv.

„Sokféle választ tudnék adni – nyilatkozta a Martínt segítő Fonsi Nieto. – Egyrészt nagyon elszomorít, másfelől száz százalékig boldog vagyok. Ha amiatt [történik meg], hogy világbajnokok leszünk, akkor a csapat nagyon örülne ennek. Ha pedig nem nyer, akkor is. Jorge jelenleg egy olyan versenyző, aki bármelyik motort megérdemli a paddockból. Szerintem momentán ő az a versenyző, akit a legjobban akarnak a gyártók.”

A 25 éves pilóta Enea Bastianini helyére érkezne, aki tavaly pont őt ütötte el a gyári üléstől, miután négy győzelmet aratott. Az idei éve viszont borzalmasan alakult, hiszen a sérülések mellett az eredmények sem jöttek. Bár korábban megerősítették, hogy az olasz motoros 2024-ben is a csapat tagja lesz, úgy tűnik, hogy ez mégsem annyira biztos. „Nem tudom, mi fog történni, de ha így lesz, az azért lesz, mert megérdemli” – utalt Martínra Gino Borsoi, a Pramac csapatfőnöke.

A Ducati csapatfőnöke megerősítette, eldőlt Bastianini jövője

A következő szezonig, illetve a már azt előkészítő valenciai tesztig azonban még három futamhétvége van hátra, ahol eldől, hogy ki lesz a MotoGP idei szezonjának világbajnoka. Ennek kapcsán néhányan azt feltételezték, hogy a Ducati biztosan Bagnaiát mint gyári versenyzőt fogja segíteni, ám Gigi Dall’Igna hangsúlyozta, hogy azonos feltételeket akarnak teremteni a két bajnokaspiránsnak.

„A többiek mind élvezni fogják a szezon utolsó versenyeit – kezdte a Ducati Corse vezérigazgatója. – Az nem biztos, hogy én igazán boldog leszek. Ez a testvérek harca. Minden esélyt meg kell kapniuk a győzelemre. Mindkét pilótának a lehető legjobb információkat fogjuk megadni, hogy a legjobbjukat nyújthassák. Igyekszünk a lehető legjobb motort adni a csatához. Ez a dolgunk, ezt kell tennünk az utolsó három futamon.”

A Ducati hosszú kínlódás után 2020-ban nyert újra világbajnoki címet, de akkor még „csak” a gyártók között ért fel a csúcsra. A következő évben a csapatoknál is nyertek, majd tavaly a legfontosabb cím és így a triplázás is összejött. Akkor azonban még Fabio Quartararo személyében még egy másik gyártó pilótája volt a legnagyobb ellenfél, most viszont már matematikailag is eldőlt, hogy a bolognai gyártó valamelyik motorosa lesz a világbajnok, ahogyan az is biztosnak tekinthető, hogy a Ducati valamelyik istállója végez az élen a csapatok között.

„A tavalyi fantasztikus év volt számunkra, de az idei talán még jobb – lelkendezett Dall’Igna. – Nagyon boldogok vagyunk azok miatt, akik a Ducati Corsénál dolgoznak, mert megkapják a jutalmat a munkájukért. Remélem, hogy ez egy valódi, a végsőkig tartó küzdelem lesz. Idén már láttuk, [a legutóbbi] verseny hihetetlen volt. Rengetegszer előztek.”