2024. április 27. 17:16
KezdőlapSuperbikeBajnokok új csapatban - a nagy Superbike átigazolási körkép

Bajnokok új csapatban – a nagy Superbike átigazolási körkép

A jerezi versenyhétvégével lezárult a Superbike-világbajnokság idei kiírása. A sorozat rajongói innentől kezdve belevethetik magukat a 2024-es szezonra való felkészülésbe, mi pedig ehhez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy összeszedtük a mostanáig hivatalosan bejelentett átigazolásokat és hosszabbításokat.

A Superbike-vb idei szezonja október 29-én véget ért, az egyéni összetettben Álvaro Bautista szerezte meg az első helyet. A spanyol versenyző a következő szezonban is a Ducati gyári istállójának színeiben fog versenyezni, a riválisok közül azonban többen is csapatot váltanak annak reményében, hogy jövőre így jobban meg tudják majd szorongatni a korábbi MotoGP-pilótát. Az üldözők közül Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea is új alakulatot talált magának, de a mezőny hátsóbb régiójában is többen döntöttek a váltás mellett. A következőben azt tekintjük át, hogy az eddigi bejelentések alapján hogyan fog kinézni a mezőny a világbajnokság 2024-es szezonjában, amelynek keretében a tervek szerint Magyarországon is rendeznek majd futamot.

Hivatalos: Magyarország is része a Superbike-vb 2024-es előzetes versenynaptárának

Gyári csapatok

A Ducati (hivatalosan Aruba.it Racing – Ducati) egyik versenyzője a kétszeres bajnok Bautista lesz, a másik motorra pedig Nicolò Bulega ülhet majd fel. A fiatal olasz pilóta korábban három évet töltött a Moto3, és két évet a Moto2 mezőnyének tagjaként, 2022-től a Supersport-vb futamain indult, és az idei szezonban – amely számára csupán a második volt ebben a sorozatban – megszerezte a bajnoki címet a bolognai gyártó motorjával.

A Yamaha (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) háza táján sok minden megváltozik a következő évben, hiszen a japán gyártó elvesztette 2021 Superbike-bajnokát, Razgatlıoğlut, aki négy év után hagyja el az istállót. A sizuokai székhelyű alakulat azonban nem marad világbajnoki cím nélkül, hiszen a hozzájuk igazoló Rea már hatszor bizonyult a szezon legjobbjának. Az északír pilóta társa Andrea Locatelli lesz, aki negyedik évére készül a csapat kötelékében.

A Kawasaki (Kawasaki Racing Team WorldSBK) világa talán még nagyobb fordulatot vesz, mint a Yamaháé, hiszen Rea kilenc hosszú, ám nagyon sikeres év után távozik, helyére viszont nem egy másik bajnok, hanem „csak” Axel Bassani érkezik. A Motocorsa Racingtől megszerzett fiatal versenyző mellett Alex Lowes képviseli majd a tapasztalatot, aki már 2020 óta az istálló versenyzője.

Bautistának leesett az álla, de teljes mértékben megérti riválisai döntését

A BMW (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) is csatlakozni szeretne az élmezőnybe, ebben pedig nagy segítség lehet számukra, hogy a következő szezontól Razgatlıoğlu is a csapat tagja lesz. Az (idei) mezőny egyetlen török pilótája Michael van der Marktól kérhet majd tanácsot a motor kezeléséről, hiszen a holland pilóta jövőre is müncheniek alkalmazásában marad. A két versenyző már jól ismerheti egymást, hiszen 2020-ban egy évig csapattársak voltak a Yamahánál.

A Honda (Team HRC) jövő évi felállása a „legunalmasabb” az átigazolások szempontjából, hiszen a csapat változatlan párossal fog nekivágni a következő szezonnak. Xavi Vierge és Iker Lecuona – aki végül nem lett Marc Márquez utódja a márka MotoGP-csapatánál – is 2022 óta versenyez a japán istálló színeiben, és a tervek szerint mindketten további két évig maradnak.

Szatellitcsapatok

A Bonovo Action BMW német alakulat létére egy angolszász duóval vág neki a 2024-es szezonnak, az amerikai Garrett Gerloff mellé az angol Scott Redding csatlakozik majd. Redding a nemrég befejeződött szezonban még gyári BMW-vel versenyzett, de ott Razgatlıoğlu érkezése miatt nem maradt számára hely. A GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team vezetői elégedettek lehettek a 2023-as szezonjukkal, hiszen változatlanul Dominique Aegerter és Remy Gardner lesznek a csapat pilótái.

A Superbike-vb-n tér vissza a doppingolás miatt eltiltott Iannone

Idén három privát Ducati volt a mezőnyben, jövőre azonban már négy Panigale V4R-t találhatunk majd a rajtrácson. A három „eredeti” közül ráadásul csak egynél marad ugyanaz a versenyző, mint a mögöttünk hagyott szezonban, hiszen a Barni Spark Racing Team motorját továbbra is Danilo Petrucci vezeti majd. A Motocorsa Racing a korábbi Ducati gyári pilótát, Michael Ruben Rinaldit ülteti fel Bassani helyére, a Team GoElevennél pedig Andrea Iannone váltja Philipp Öttlt. Az újonnan érkező csapat, a belga Marc VDS Racing Team versenyző Alex Lowes ikertestvére, Sam Lowes lesz, aki az elmúlt években ugyanezzel az istállóval a Moto2-ben vitézkedett.

A 2024-es Superbike-világbajnokságra október 30-ig hivatalosan bejelentett versenyzők

2024, Superbike. grid, 2023 10.30
Forrás: World Superbike Media