back to top
2024. május 04. 21:41
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu drámai vereséggel búcsúzott a Yamahától, két büntetéssel dőlt el a csapat-világbajnoki...

Razgatlıoğlu drámai vereséggel búcsúzott a Yamahától, két büntetéssel dőlt el a csapat-világbajnoki cím

Bár Toprak Razgatlıoğlu ért célba elsőként, egy büntetés miatt Álvaro Bautista nyerte a Superbike-vb második jerezi futamát egy újabb remek párharc után. A Yamaha azonban így is maradt a csapat-világbajnokság élén. Jonathan Rea vezetett, de végül bukással búcsúzott a Kawasakitól.

Előzetesen két dologról szólt a Superbike-világbajnokság jerezi hétvégéjének második futama, vagyis a szezon utolsó versenye. Egyrészt eldőlt a csapat-világbajnokság: a mindent eldöntő viadalt a Yamaha gyári csapata várhatta az élről, ám előnyük csupán 9 pont volt a Ducati előtt.

A másik fő téma pedig, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a búcsú volt, hiszen jó néhány versenyző az utolsó futamát teljesítette jelenlegi csapatánál, illetve gyártójánál. Ami az élmezőny versenyzőit illeti, a BMW-hez távozó Toprak Razgatlıoğlu négy év után köszönt el a Yamahától, a helyére érkező Jonathan Rea pedig kilenc esztendő után távozik a Kawasakitól. Michael Ruben Rinaldi három esztendő után hagyja el a Ducati gyári alakulatát.

Piros zászló és egy ijesztő baleset után Bautista két rossz rajttal is megnyerte a jerezi Superpole versenyt

Miután a szombati első futam után a Superpole versenyt is megnyerte, Álvaro Bautista várhatta az élről a rajtot Dominique Aegerter és Rea előtt. Razgatlıoğlu a negyedik, csapattársa, Andrea Locatelli pedig az ötödik pozícióból indult. Rinaldi ellenben csupán tizenkettedikként rugaszkodott el a rajtrácsról. Alex Lowes a délelőtt elszenvedett balesete miatt nem indulhatott el a második futamon.

Bautista jól kapta el a rajtot, Aegertert viszont Rea és Razgatlıoğlu is megelőzte. A brit pilóta aztán hamarosan a vezetést is átvette, ugyanis megelőzte a címvédőt. Rea aztán kicsit el is lépett, míg Bautista hibázott, így a Yamaha versenyzője is elment mellette. A spanyol pilóta meglepő módon nem tudta tartani a lépést az előtte lévőkkel, sőt, Aegerter közel maradt hozzá.

Az 5. körben jött a dráma, ugyanis Rea a 2-es kanyarban elesett, így nem tudott szépen búcsúzni a Kawasakitól. Ezzel Razgatlıoğlu állt az élre, és megkapta az esélyt, hogy a lehető legszebb módon köszönjön el a Yamahától. A török versenyző biztonságos, de nem túl nagy előnnyel vezetett Bautista előtt.

A következő körökben Bautista egyre közelebb került Razgatlıoğluhoz, és a 9. kör végére utol is érte riválisát. A spanyol versenyző a következő körben meg is támadta a Yamaha motorosát, ám nem járt sikerrel, ahogyan a következő kör elején sem. A török versenyző annyira lassú volt, hogy Aegerter is felzárkózott rájuk, és az időközben felkapaszkodó Rinaldi is közel volt.

A 12. körben Bautista megint támadott, de ellenfele ismét vissza tudott bújni. Rinaldi ellenben sikerrel járt, és a következő kör elején megelőzte Aegertert. A 13. körben viszont már nem volt menekvés Razgatlıoğlunak, és bár a következő kör elején ideiglenesen vissza tudott állni az élre, Bautista utána ismét vezetett. Ezt követően kanyarokon át tartó csatát vívtak egymással, a kör végén Bautista vezetett.

A 15. kör elején Razgatlıoğlu ismét élre állt, de nem sokáig, utána viszont megint meg tudta előzni ellenfelét. Rinaldi eközben visszaesett a hatodik helyre, ami a csapat-vb szempontjából nagyon rosszul jött a Ducatinak, hiszen egészen addig úgy volt, hogy a győzelemért folytatott csatán múlik a világbajnok kiléte.

A 18. kör utolsó kanyarjában Bautista ismét elment Razgatlıoğlu mellett, ahogyan a következő kör első kanyarjában is, de a török pilóta mindkétszer rögtön visszatért az élre. A spanyol pilóta az utolsó körben ismét támadott, és szokásos módon az utolsó kanyarban bebújt, de Razgatlıoğlu ismét vissza tudott jönni. Végül minimális különbséggel a török versenyző ért célba elsőként, ám utólag megbüntették pályaelhagyásért, és a második helyre sorolták riválisa mögé. Aegerter lett a harmadik, a drámának pedig itt még nem volt vége. Razgatlıoğlu után ugyanis Locatellit is megbüntették, így a kilencedik helyett tizedik lett. Mivel Rinaldi a hatodik pozícióban ért célba, amivel 4 pontot vert r az olasz versenyzőre, pontegyenlőség alakult ki a gyári Ducati és Yamaha között, és a több győzelem előbbi javára döntött. Rea végül a tizenhetedik helyen látta meg a kockás zászlót.

A Superbike-vb második jerezi futamának végeredménye