back to top
2024. május 18. 11:53
KezdőlapMotoGPÖccse megmutatta, hogy Marc Márquez kockáztathatott volna a thaiföldi versenyen?

Öccse megmutatta, hogy Marc Márquez kockáztathatott volna a thaiföldi versenyen?

Marc Márquez úgy véli, a Thai Nagydíj elején muszáj volt támadnia, különben őt előzték volna meg a többiek. A spanyol versenyző ezúttal nem kockáztatott a gumiválasztással, de aztán látta, hogy öccse, Álex esetében működött a közepes hátsó abroncs.

Marc Márquez a hetedik helyen ért célba a Thai Nagydíjon, de Aleix Espargaró büntetése miatt végül hatodikként rangsorolták. A sprintutam után tehát a főversenyen is túlteljesítette azokat a várakozásokat, amelyeket még pénteken fogalmazott meg: akkor kijelentette, hogy a reális pozíciója a tizedik és a tizenötödik hely között van.

Megvan az első büntetés az új szabály megszegéséért, változott a Thai Nagydíj eredménye

A nyolcadik helyről rajtolva visszaesett a kilencedik helyre, de aztán hamar sikerült felzárkóznia az élmezőnyre. Az első körökben Francesco Bagnaiát is megelőzte, de nem sokáig volt a hatodik helyen. Később Espargaró mellett is elment, de őt is csak ideiglenesen tudta megelőzni, aztán pedig Marco Bezzecchivel és Fabio Quartararóval szemben is pozíciót vesztett. Végül a hajrában a nagyon visszalassuló Luca Marinit sikerült maga mögé utasítania.

Hatalmas csata után Martín visszaverte a támadásokat, Bagnaia a futam végi drámának örülhetett

„Eleinte küzdöttem, de fokozatosan visszatértünk a saját ritmusunkba – nyilatkozta a 30 éves versenyző a leintés után, majd elárulta, az első körökben úgy érezte, hogy muszáj agresszívan motoroznia. – Az volt a cél, hogy támadjak, mert különben az egyenesben elmentek volna mellettem. A legjobb védekezés a támadás, hogy az ember a bollyal együtt helyezkedjen.”

Márquez Ausztráliában kockáztatott a gumiválasztással, és akkor nem jött be neki, hiszen a verseny körepére elfogytak a lágy abroncsai. Most maradt a szinte mindenki által követett megoldásnál, és előre közepes, hátra kemény gumit tettek fel neki. Utóbbit illetően öccse, Álex Márquez volt az egyetlen kivétel a mezőnyben, ő a lágyabbik verziót választotta, és a bukása előtt a harmadik helyet foglalta el.

„Jobb volt a hétvége, mint amire számítottam – jelentette ki az idősebbik Márquez. – A futamon haboztam, hogy feltegyem-e a lágyabb hátsó gumit, de úgy döntöttem, hogy ugyanazokkal a kártyákkal játszom [mint a többiek]. Láttam, hogy az öcsém a lágyabb hátsó abroncsot használta, és hogy az működött a legjobban. Az a fontos, hogy célba értünk, és konstans versenyünk volt. Emellett néhány körön át csatáztunk.”

Hozzá kell tenni, hogy Álex Márquez teljesítménye még nem garancia arra, hogy az volt a jó döntés. A Gresini pilótája ugyanis a futam feléig sem jutott el, így nem lehet megállapítani, hogy a hajrában hogyan teljesített volna. Nem kizárt, hogy a verseny második részére elfogyott volna a közepes hátsó gumija, és jelentősen visszaesett volna a mezőnyben.