back to top
2024. május 05. 04:08
KezdőlapMotoGPMegvan az első büntetés az új szabály megszegéséért, változott a Thai Nagydíj...

Megvan az első büntetés az új szabály megszegéséért, változott a Thai Nagydíj eredménye

Aleix Espargaró időbüntetést kapott, miután a Thai Nagydíjon megszegte a guminyomásra vonatkozó szabályokat. A gyári Aprilia pilótáját így az ötödikről a nyolcadik helyre sorolták vissza.

Aleix Espargaró lett az első áldozata a MotoGP idén bevezetett, a guminyomásra vonatkozó szabályának. Mint ismert, a nyári szünet óta már érvényben van az előírás, hogy az első és a hátsó abroncs nyomása sem lehet a minimumként meghatározott érték alatt a versenynek egy adott hányadánál több ideig. A spanyol versenyző azonban vétett ezen előírások ellen.

A királykategóriában már az idény elején be akarták vezetni ezt a szabályt, ám ez végül nem történt meg. A pilóták jelentős része vitatta ennek szükségességét, sőt, akadt, aki egyenesen veszélyesnek titulálta az előírást. Ők azzal érveltek, hogy bolyban motorozva túlságosan magasra emelkedhet az abroncs nyomása, ami balesetekhez vezethet.

Debütál a sokat vitatott szabály a MotoGP következő futamhétvégéjén

Az új szabályt végül a nyári szünet utáni első hétvégén, Silverstone-ban vezették be, ám a büntetési tételek idén még nem annyira szigorúak. Az első kihágásnak még nincs is érdemi következménye, hiszen az csak egy figyelmeztetéssel jár, majd a másodikért 3, a harmadikért 6, a negyedikért pedig 12 másodperccel sorolják hátra az adott pilótát.

Az utóbbi időben mindez nem volt előtérben, egészen mostanáig. Espargaróval ugyanis már másodszor fordult elő, hogy a futam több mint felét a minimális guminyomás alatt teljesítette. Indonéziában szintén ez volt a helyzet, amiért a szabályoknak megfelelően csak egy figyelmeztetést kapott, most viszont nem maradt el a szankció.

A 34 éves motoros az ötödik helyet szerezte meg a pályán, a büntetés miatt viszont csak a nyolcadik hely lett az övé. A sportfelügyelők döntéséből Fabio Quartararo, Marc Márquez és Luca Marini profitáltak, ők egy-egy pozícióval előrébb kerültek a rangsorban, így 1-1 ponttal többet szereztek. Fabio Di Giannantonio szintén közel volt, de 266 ezreddel lecsúszott arról, hogy a kilencedik helyett nyolcadik legyen.

Hatalmas csata után Martín visszaverte a támadásokat, Bagnaia a futam végi drámának örülhetett

Espargaró egyébként a harmadik helyről vághatott neki a viadalnak, és nem sokkal a rajt után Marinit megelőzve feljött a második helyre. Utána viszont folyamatosan veszítette a pozíciókat, de a nagyon visszalassuló olasz pilótát végül sikerült megelőznie. A burirami futam után az ötödik helyet foglalja el az összetettben, 7 ponttal megelőzve Johann Zarcót.