back to top
2024. május 04. 14:42
KezdőlapSuperbikePiros zászló és egy ijesztő baleset után Bautista két rossz rajttal is...

Piros zászló és egy ijesztő baleset után Bautista két rossz rajttal is megnyerte a jerezi Superpole versenyt

Álvaro Bautista nyerte a Superbike-vb jerezi Superpole versenyét Dominique Aegerter és Jonathan Rea előtt. A piros zászlóval megszakított futamon Alex Lowes ijesztő, de szerencsés kimenetelűnek tűnő balesetet szenvedett.

Bár az egyéni cím már szombaton eldőlt a Superbike-világbajnokság 2023-as kiírásában, a szezon utolsó napja sem volt tét nélküli, hiszen a csapatok közötti pontversenyben még nem hirdettek győztest. Az biztos volt, hogy ez a Superpole versenyen sem fog megtörténni. A pole pozícióból a világbajnok, aranyozott sisakban versenyző Álvaro Bautista indulhatott, mellőle Dominique Aegerter és Alex Lowes indulhattak. Jonathan Rea a negyedik, Toprak Razgatlıoğlu a hetedik helyen várhatta a piros lámpák kialvását Jerezben.

Razgatlıoğlu hamar utolérte, de Bautista magabiztos győzelemmel biztosította be újabb vb-címét

A rajtnál Bautista kissé beragadt, így Aegerter és Lowes is megelőzte őt. Nem sokkal később aztán a brit és a spanyol pilóta is megelőzte a svájci pilótát, míg hátrébb Andrea Locatelli bukott, ami a csapat-vb miatt kifejezetten rosszul jött a gyári Yamahának. Annak viszont kifejezetten örülhettek, hogy a 2. kör elejére Razgatlıoğlu átvette a vezetést.

Ezután nagy csata alakult ki a bajnokság első két helyezettje között, és többször is oda-vissza előzgették egymást. Azonban ennek hamar vége szakadt, ugyanis Aegerter motorja elfüstölt, és a pályára került olaj miatt megszakították a futamot. Ekkor éppen Razgatlıoğlu vezetett Bautista és Rea előtt, Iker Lecuona pedig szintén elesett. Ráadásul a szünet alatt még az eső is elkezdett esni.

A szabályok szerint azonban az eredeti rajtsorrendben rajtolt újra a mezőny, és mindenki visszajöhetett a pályára. Az eső nem volt olyan mértékű, hogy bárki is eltérjen a száraz gumiktól. Bautista ismét nem kapta el jól a rajtot, és Aegerter, valamint a Kawasakik is megelőzték, miközben Razgatlıoğlu feljött a világbajnok mögé.

Nem sokkal később Lowes megelőzte a svájci versenyzőt, aki azonban visszaszerezte a vezetést, miközben Bautista mindkét Kawasaki mellett elment. A címvédő aztán az élre állt, majd Lowes hibázott nagyot: a brit pilóta nekiment Razgatlıoğlu motorjának, aminek következtében elesett, és a feje eltalálta a Yamaha hátsó kerekét. A képek tanúsága alapján azonban szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta a történteket.

A következő körökben Aegerter viszonylag közel maradt Bautistához, miközben Razgatlıoğlu megelőzte Rea-t, így feljött a harmadik helyre, de csak ideiglenesen. Hátul Axel Bassani ütközött neki Garrett Gerloffnak, így mind a ketten a kavicságyban kötöttek ki.

Bautista végül több mint másfél másodperccel nyert Aegerter előtt, míg Rea maradt a harmadik pozícióban Razgatlıoğlu előtt. Locatelli az ötödik pozícióban ért célba, és mivel Michael Ruben Rinaldi csak a tizenegyedik lett, vagyis nem szerzett pontot, a gyári Ducati csupán 1 pontot faragott le a hátrányából a csapatok közötti összetettben.

A Superbike-vb jerezi Superpole versenyének végeredménye