back to top
2024. május 10. 18:16
KezdőlapMotoGPAz eltökélt Binder legközelebb még jobban megszorongatná Martínt a győzelemért

Az eltökélt Binder legközelebb még jobban megszorongatná Martínt a győzelemért

Brad Binder elárulta, mikor ismerte fel, hogy nem fog tudni ellépni Jorge Martíntól, miután megelőzte őt a Thai Nagydíjon. A gyári KTM versenyzője Sepangban még inkább megnehezítené riválisa dolgát.

Emlékezetes csatát hozott a Thai Nagydíj hajrája a MotoGP-ben. Jorge Martín végül 114 ezreddel nyert Brad Binder, és további 139 ezreddel Francesco Bagnaia előtt, ám a második és a harmadik helyezett sorrendje megcserélődött, miután a dél-afrikai pilótát pályaelhagyásért megbüntették. Ettől függetlenül kijelenthető, hogy az első hármat illetően ez volt minden idők negyedik legszorosabb befutója a királykategóriában.

Hatalmas csata után Martín visszaverte a támadásokat, Bagnaia a futam végi drámának örülhetett

Martín sokáig vezetett, ám a hajrában Binder utolérte őt, és a 22. körben meg is előzte vetélytársát. Ekkor sokan talán azt hitték, hogy a spanyol motorosnak már elfogytak a gumijai, így inkább hátrafelé fog tekintgetni, mintsem hogy visszatámadjon, de az abroncsokkal már Binder is küszködött. A 28 éves versenyző el akart húzni, de egy ponton kénytelen volt beismerni magának, hogy ez nem fog menni.

„Igen, megcsináltam a manővert, de jó néhány körbe telt, mire utolértem Jorgét – nyilatkozta. – A hátsó egyenesben mentem, és arra gondoltam, hogy »jaj, ne, remélem, nem válik le a gumiréteg«. Aztán a kanyarban elég instabillá vált a motor. Ekkor jöttem rá, hogy Jorge nem fogja engedni [hogy ellépjek]. Ennek ellenére mindent megtettem, mert nagyon szerettem volna a végéig az élen maradni. Mindennél jobban akartam a győzelmet, de nem így alakult.”

Martínnak aztán sikerült is visszaelőznie Bindert, és onnantól kezdve nem lehetett kicsavarni a kezéből a győzelmet. Bár a kétszeres MotoGP-futamgyőztes próbálkozott, sőt, az utolsó előtti kör végén Bagnaia is megkísérelt egy dupla előzést, a Pramac motorosának első helye nem volt komoly veszélyben. A KTM pilótája ezúttal nem járt sikerrel, de eltökélt, hogy a Maláj Nagydíjon még inkább megszorongatja ellenfelét, reményei szerint a győzelemért.

„A négyes kanyarban akartam pozícióba kerülni – fogalmazott. – Aztán viszont megcsúszott az első kerekem, és ennyi volt. Jorge nagyszerű munkát végzett, ott védekezett, ahol kellett. A végén nagyon tiszta és gyors kört teljesített, figyelembe véve, hogy mennyire elkoptak a gumik. Le a kalappal előtte. Jelenleg hihetetlenül keményen motorozik. Ugyanakkor már alig várom, hogy két hét múlva Sepangban még nagyobb kihívás elé állítsam.”

Martín őszinte vallomása: Már kezdem érezni a nyomást, rengeteget veszíthetünk

Binder ezen a hétvégén a matematikai esélyét is elbukta annak, hogy idén világbajnok legyen, de a realitásokat figyelembe véve ez aligha érintette meg. Az viszont sokkal fontosabb számára, hogy még győzelem nélkül is stabilan őrzi a negyedik helyét az összetettben, hiszen három fordulóval a vége előtt 51 ponttal vezet Aleix Espargaró előtt. Ha nem történik hatalmas összeomlás, akkor a dél-afrikai versenyző fog végezni a legelőkelőbb pozícióban azok közül, akik nem Ducatit hajtanak.