back to top
2024. május 10. 17:08
KezdőlapMotoGPMarc Márquez megállapodott a Hondával az azonnali visszatérés feltételeiről?

Marc Márquez megállapodott a Hondával az azonnali visszatérés feltételeiről?

Marc Márquez elárulta, amióta bejelentették a csapatváltását, sokkal szabadabbnak érzi magát, a közvetlen munkatársaival pedig nem változott a kapcsolata. Eközben a sajtóban olyan információk jelentek meg, hogy a spanyol versenyző bizonyos feltételek teljesülése esetén akár már 2025-ben visszatérhet a Hondához.

Most már közel négy hete hivatalos, hogy Marc Márquez tizenegy év után távozik a Hondától, később pedig az is kiderült, hogy a Gresini Ducatinál folytatja pályafutását. A nyolcszoros világbajnok saját elmondása szerint nehezen hozta meg a döntést, hiszen bár szíve szerint maradt volna, sikeréhsége a váltásra ösztökélte, és végül utóbbi nyert.

Eldőlt, hogy már idén kipróbálhatja-e a Ducatit Marc Márquez

Azonban a 30 éves pilóta talán ennél is nehezebb helyzetbe kerülhetett volna, ha a MotoGP jelenlegi legismertebb mérnöke igent mond a Hondának. Gigi Dall’Igna, a Ducati Corse vezérigazgatója, az olasz gyártó jelenlegi sikereinek egyik, ha nem a legnagyobb letéteményese nemrég elismerte, hogy a japánok megkörnyékezték őt, ám ő nemet mondott. Felmerül a kérdés, hogy ha az 57 éves szakember másképp dönt, az befolyásolja-e Márquezt. A spanyol motoros azonban nem akart belemenni a feltételes módba.

„Nem tudom, hogy erre volt-e lehetőség vagy sem – nyilatkozta. – A Gresinivel kapcsolatos döntés már megszületett, úgyhogy nem fogok arról beszélni, hogy »mi lenne, ha…«. Most sokkal szabadabb vagyok. Csak motorozom, nem érdekel semmi. Csupán arra törekszem, hogy fenntartsam az előző futamok intenzitását, így amikor nekivágok az új projektnek, meglesz a tempóm. Hogy ez elég lesz-e? Nem tudom, de legalább készen fogok állni.”

Amióta megtörténtek a bejelentések, lezajlott egy tripla hétvége, vagyis Márquez és a Honda már három olyan fordulón vannak túl, hogy már teljesen bizonyos volt, hogy 2024-ben nem lesz közös folytatás. A hatszoros MotoGP-világbajnok ugyanakkor hangsúlyozta, mindez a munka- és a magánjellegű kapcsolatait sem változtatta meg.

„Ugyanúgy dolgozunk, ugyanolyan a légkör – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Dolgozunk, de barátok vagyunk. Próbálok pontos visszajelzéseket adni, igyekszem ugyanúgy húzni a versenypályán. Igyekszem visszajelzéseket adni a japán stábnak. A légkör ugyanolyan: profik vagyunk, de az is sokat segít, hogy barátok vagyunk. Néhányukkal jövőre nem fogok együtt dolgozni, de ettől függetlenül elmegyünk vacsorázni, mert én a barátaimmal tudok elmenni vacsorázni.”

Az tehát biztos, hogy Márquez és a Honda útjai jövőre elválnak, ám a pletykák szerint az már korántsem, hogy mindez örökre így marad. A spanyol motoros csupán egy évre írt alá új csapatához, így 2025-ben bárhova igazolhat. Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy állítólag felajánlotta a Hondának, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén azonnal visszatér, és sajtóértesülések szerint valóban létezik egy titkos megállapodás.

A La Gazzetta dello Sport arról számolt be, hogy Márquez abban az esetben visszatér legnagyobb sikerei helyszínére, ha a japánok pedig a győzelem útjára térnek vissza. Ez persze nem túl egzakt megfogalmazás, ám a cikkből kiderül, hogy a spanyol pilóta elsősorban technikai megújulást vár, és állítólag az is a feltételek között szerepel, hogy a Honda a Forma–1-ből csábít el mérnököket.

Marc Márquez felajánlotta, hogy egy feltétellel rögtön visszatér a Hondához?

Kérdés, hogy amennyiben valóban visszatér, a fentieken túl mi minden fog megváltozni a gyári istállónál. Korábbi értesülések szerint ugyanis Kuvata Tecuhirónak, a Honda Racing Corporation igazgatójának év végén megköszönik a munkát. Rajta kívül pedig az elmúlt időszak kudarcai miatt Alberto Puig, a Repsol Honda csapatfőnöke is veszélyben érezheti az állását.