back to top
2024. május 09. 17:36
KezdőlapMotoGPMarc Márquez felajánlotta, hogy egy feltétellel rögtön visszatér a Hondához?

Marc Márquez felajánlotta, hogy egy feltétellel rögtön visszatér a Hondához?

Sajtóértesülések szerint Marc Márquez felajánlotta a Honda vezetésének, hogy egy teljesen objektív feltétel teljesülése esetén mindössze egy év után visszatér a Hondához. A japánok azonban állítólag visszautasították ezt a lehetőséget.

Múlt héten hivatalossá vált, hogy Marc Márquez tizenegy év után elhagyja a Hondát, és minden bizonnyal a Gresini Ducatihoz igazol. A nyolcszoros világbajnok azok után hozta meg a döntést, hogy a japán gyártó nagyon mély gödörbe került az elmúlt időszakban, és a jelenlegi motorral normál körülmények között legfeljebb nagy kockázatot vállalva lehet küzdeni a dobogóért.

Hivatalos: Marc Márquez távozik a Hondától

Még a bejelentés előtt megjelentek pletykák a távozás körülményeivel, illetve feltételeivel kapcsolatban. Ezek közül a legmeglepőbb egy olyan megállapodásról szólt, miszerint a Honda lényegében kölcsönadja a spanyol versenyzőt a Ducatinak, hogy aztán 2025-re visszatérjen. Most pedig egy másik érdekes híresztelés jelent meg.

Az El Periodico értesülései szerint Márquez felajánlotta Vatanabe Kodzsinak, a Honda Racing Corporation elnökének, valamint Cukamotó Hikarunak, a motoros részleg első emberének, hogy mindössze egy év után visszatér, amennyiben egy feltétel megvalósul. Ez a feltétel pedig kiválóan mérhető: a gyártónak legalább az egyik pilótája végezzen a 2024-es tabella első öt helyének valamelyikén.

Mi lesz veled, Marc Márquez?

A beszámoló szerint az ajánlat meglepte a Honda egyébként „egy ponton merevséget tanúsító” vezetését, ugyanakkor határozottan elutasították. Feltételezhetően leginkább azért, mert a Honda minden szempontból új lapot akar nyitni a Márquez utáni időszakra, és vissza akar térni az élmezőnybe. Mindezt azonban nem azzal a motivációval szeretnék megtenni, hogy jelentős fejlődés esetén visszaszerzik sztárpilótájukat.

Márquez egybehangzó információk szerint mindössze egyéves szerződést írt alá új csapatánál. Nem véletlenül, hiszen így a következő év végére ugyanúgy szabadon igazolhatóvá válik, mintha kitöltené a Hondával kötött megállapodását. Mivel abban az évben számos versenyző kontraktusa lejár, az addigra már 31 éves motoros számos lehetőség közül választhat.

Marc Márquez is meglépte, amit előtte oly sokan ─ az elmúlt évek legmeglepőbb átigazolásai

Az pedig szinte borítékolható, hogy hacsak nem okoz jövőre csalódást, talán a Ducatit leszámítva minden gyári istálló tárt karokkal várná, amennyiben a pénzügyi feltételekben meg tudnak egyezni. Bár a Honda vezetése sokszor túlságosan is büszke ezen a téren, de figyelembe véve, hogy Márquezzel összehasonlíthatatlanul békésebb körülmények között válnak el, mint például anno Valentino Rossival, egyáltalán nem lehet kizárni a visszatérést a motor szignifikáns javulása esetén. Persze kérdés, hogy ez utóbbi mennyire reális lehetőség mindössze egy év alatt.