2024. április 28. 18:34
KezdőlapMotoGPMarc Márquez is meglépte, amit előtte oly sokan ─ az elmúlt évek...

Marc Márquez is meglépte, amit előtte oly sokan ─ az elmúlt évek legmeglepőbb átigazolásai

Marc Márquez megerősítette, hogy távozik a Repsol Hondától. Átigazolása alkalmából vegyünk sorra öt olyan szerződésbontást, melyek a maguk idejében a legmeghatározóbbnak számítottak.

  • Valentino Rossi elhagyja a Hondát, és a Yamahához csatlakozik

A Repsol Hondánál töltött első három szezonjában a háromszoros bajnok Rossi óriási hazárdjátékkal távozott a Yamahához, amely akkoriban 12 éve nem nyert királykategóriás bajnoki címet. Óriási kockázat volt az olasz részéről, de kifizetődő, mivel folytatta sikersorozatát. Sokan azt gondolták, hogy Rossi hibát követett el, amikor elhagyta a Hondát, de ahogy 2004-ben és 2005-ben is megmutatta, a „Doktor” visszahozta a Yamahát a csúcsra, mielőtt újabb két bajnoki címet nyert 2008-ban és 2009-ben.

  • Casey Stoner átül a Ducatiról a Hondára

Rossihoz hasonlóan Stoner is nagy megdöbbenést 2011-ben, hogy Ducatiját Hondára cseréte, azonban ez a döntés azonnali sikert hozott, hiszen abban a szezonban megnyerte a bajnoki címet.Stoner 2007-ben lett a Ducati első MotoGP-bajnoka, majd 2008-ban második lett Rossival szemben. Két negyedik helyezés után Stoner elhagyta az olasz márkát, és Dani Pedrosához csatlakozott a Repsol Hondánál. Az ausztrál bajnoki címe volt a Honda első győzelme azóta, hogy Nicky Hayden legyőzte Rossit a 2006-os szezonban.

Hivatalos: Marc Márquez távozik a Hondától

  • Rossi Ducatira váltása visszafelé sül el

A Yamahával aratott tartós siker után Rossi csatlakozott a Ducatihoz, miután Stonert elveszítették, de a kilencszeres világbajnok nem tudta megismételni az ausztrál eredményeit. Abban a reményben, hogy merész lépése kifizetődik, mint amikor a Hondától a Yamahához távozott, Rossi ehelyett két év alatt egyetlen futamot sem tudott megnyerni.

  • Jorge Lorenzo elhagyja a Ducatit és küzd

Miután 2017-ben Yamahától a Ducatihoz igazolt, Lorenzo 2019-ben csatlakozott a Hondához. Ám bár ez egy nagy szerződéskötés volt a Honda számára, Lorenzo néhány héttel azelőtt kezdte megtalálni a legjobb formáját a Ducatival, hogy Hondára váltott volna. Lorenzo kezdett jobban teljesíteni Andrea Doviziosónál, de ez nem volt elég ahhoz, hogy a Ducatinál maradjon, hanem csatlakozott a Hondához, majd még ebben az évben visszavonult.

  • Maverick Viñales az Apriliához igazol

2017-ben Viñales Lorenzót váltotta a Yamahánál, és úgy tűnt, nagyon előnyös helyzetben van, mivel Rossi csapattársa volt. Rossit Quartararo váltotta a gyári csapatnál, akivel a spanyol szintén nem tudott mit kezdeni. Dühös volt a Yamahára, amiért nem hallgattak rá, majd a Stájer Nagydíj után menesztették, amikor rajtakapták, hogy túlpörgette a motort, hogy kárt okozzon a gépében, de Viñales nem sokáig maradt ülés nélkül, pár futammal később debütált az Aprilián.