back to top
2024. május 03. 07:38
KezdőlapSuperbikeBautista szerint a Kawasaki közel 10 éve elavult alapokra épít

Bautista szerint a Kawasaki közel 10 éve elavult alapokra épít

A Ducati ásza, Álvaro Bautista alig egy karnyújtásnyira van a világbajnoki címtől. Idén csak Toprak Razgatlıoğlu tudta igazán megszorongatni, Jonathan Rea azonban kevésbé. A spanyol pilóta szerint a Kawasaki jövőre sem fog maradandót alkotni.

Álvaro Bautista újabb világbajnoki címe felé száguld. Míg Toprak Razgatlıoğlu minden követ megmozgat, hogy megnehezítse a spanyol dolgát, addig Jonathan Rea Kawasakija nemcsak a sebességhiánytól szenved a versenyeken, hanem a gumikopástól is. Mivel a japán gyártó nem ad ki új motort 2024-re, Rea úgy döntött, a Yamahához igazol.

Bautista számára a ZX-10RR versenyképességének hiánya nem meglepő: „A Kawasaki alapja valószínűleg 2014-ből való – ilyen motorral nem lehet megküzdeni egy jelenlegi modellekkel. Sok minden változott azóta. A gumik már nem a régiek, az elektronika és a fékek erősebbek lettek. Egy új motorkerékpárnál a gyártó ezeket a változásokat követi. Egy teljesen új versenygépre van szükségük.”

Bautista szerint rajta múlott a siker, nem a motoron

Az esélyegyenlőség biztosítására hivatott Superbike-szabályozás nem elegendő a Ducati lassításához. Bautista szerint a szabályok rossz megközelítést alkalmaznak: „A Ducati rengeteg pénzt fektetett a fejlesztésekbe. Véleményem szerint nem fair megbüntetni azt a gyártót, aki ezt teszi. Többek között a Honda más futóművet használhatott a fejlesztés érdekében. A Ducati sorozatgyártású motorkerékpárt indít, alig 1000 ford./perc körül. Szerintem jobb megengedni az egyik gyártónak, hogy magasabb szintet érjen el, mint egy másikat alacsonyabb szintre leminősíteni. Ez igazságosabb.”