back to top
2024. május 09. 16:24
KezdőlapSuperbikeBautista szerint rajta múlott a siker, nem a motoron

Bautista szerint rajta múlott a siker, nem a motoron

Ritkán láttuk a Ducati sztárját, Álvaro Bautistát annyira ünnepelni egy győzelmet, mint a Superbike-világbajnokság vasárnapi futamát követően. Ebből is látszik, hogy mennyit jelentenek a spanyolnak a Toprak Razgatlıoğlu ellen aratott diadalai.

A 2023-as világbajnokság már szinte eldőlt: Álvaro Bautista három portugáliai győzelme után 60 pont az előnye Toprak Razgatlıoğluval szemben.

A szombati első futamon Bautista a tőle megszokott módon el tudott húzni az élen, és 2,1 másodperccel a török előtt nyert. A vasárnapi két futam teljesen más képet mutatott. Bautista és  Razgatlıoğlu ritkán látott intenzitású párharcot vívott a teljes távon, a spanyolnak csak az utolsó kör utolsó kanyarjában sikerült a döntő manőver. A sprintversenyen Bautista meglepte Razgatlıoğlu azzal, hogy belülről előzte meg, míg második főfutamban kívülről tette ugyanezt.

Bautista minden esetben olyan gyorsan és tökéletesen vette be az utolsó kanyart, hogy ideálisan ki tudta használni a Panigale V4R kiváló kigyorsítását, és Razgatlıoğlunak esélye sem volt visszavágni.

Csodálatos csata után Bautista legyőzte Razgatlıoğlut, karnyújtásnyira került a címvédéstől

„Jó küzdelem volt. Topraknak nem volt vesztenivalója, mindent megpróbált. Néhány körben tartottam egy kis távolságot, hogy az első gumim ne melegedjen fel túlságosan. Az én tempóm egy kicsit jobb volt, de ő a legjobb formáját hozva küzdött. Mindenhol megpróbált megelőzni. Néhányszor rácsaptam az ajtót, de még mindig mellettem volt a belső íven, de ez normális, ezt vártam tőle.”

„Toprak a verseny minden pillanatában a legjobbját adta, és sokszor gondoltam magamban, hogy ha elesik, engem is magával visz. Néha kicsit veszélyes volt, mert a kanyarokba a határon fordult be. Jó versenyt vezetett, és megpróbált legyőzni engem, nagyon élveztem. Viszont nehéz is volt, mert én sem akartam beérni a második hellyel. Nem kizárólag a bajnoki címhez szükséges pontokat akartam megszerezni, élveztem a versenyt és a vele folytatott küzdelmeket. Meg akartam verni őt. Számomra ez egy normális verseny volt, és nem egy olyan, ami eldöntheti a bajnokságot.”

A Kawasaki versenyzői tandemben buktak, Bautista megint az utolsó kanyarban nyert

„A délelőtti versenyen én a külső íven voltam, de láttam, hogy Toprak kisodródik a szegélykövekre. Ezért megváltoztattam a taktikámat, és átmentem a belső oldalra. A második futamban tudtam, hogy Toprak így fog reagálni. Láttam, hogy nem húzza teljesen a gázt, hogy a belső íven maradjon. A hátsó gumim őrülten pörgött, de több sebességet tudtam kivenni a kanyarból. Az utolsó kanyarban nem a motornak köszönhetően mentem el mellette, hanem mert nagyon erős vagyok a gyors kanyarokban. Az egyenes feléig viszem a tempót, utána már nem nagyobb a sebességem. Az utolsó kanyar lejtmenetben van, így még inkább feltűnő.”