back to top
2024. május 06. 23:03
KezdőlapSuperbikeA Kawasaki versenyzői tandemben buktak, Bautista megint az utolsó kanyarban nyert

A Kawasaki versenyzői tandemben buktak, Bautista megint az utolsó kanyarban nyert

Álvaro Bautista utolsó kanyaros előzéssel nyerte meg a Superbike-vb portimãói fordulójának Superpole versenyét, legyőzve Toprak Razgatlıoğlut, aminek köszönhetően karnyújtásnyira került a címvédéstől. A Kawasakik furcsa bukást mutattak be.

Szokás szerint a Superpole versennyel kezdte meg a Superbike-világbajnokság mezőnye a portimãói hétvége zárónapjának tétre menő részét. A pole pozícióból a szombati első futamhoz hasonlóan Jonathan Rea indulhatott, míg mellőle csapattársa, Alex Lowes kezdhette meg a viadalt. Az első sort Andrea Locatelli egészítette ki, akinek a büntetése erre a versenyre nem volt érvényes, így Toprak Razgatlıoğlu a negyedik, míg a bajnoki tabellát vezető Álvaro Bautista az ötödik pozícióban várhatta a piros lámpák kialvását.

Bautista nyert, és újabb lépést tett a címvédés felé, a Ducati megnyerte a világbajnokságot

Razgatlıoğlu remekül jött el a rajtnál, és a második sorból indulva átvette a vezetést. Mögötte Locatelli fordult el, majd a két Kawasaki következett. Bautistát még Michael van der Mark is megelőzte. Aztán viszont jött az első dráma, ugyanis a két Kawasaki elesett: a két csapattárs egymástól függetlenül bukott, miután ugyanazt a hibát követték el. Végül mindketten visszaültek a motorra, de csak azért, hogy a bokszba hajtsanak. Lowes aztán visszament a pályára, de ez már csak tesztelésre volt jó.

Bautista az 1. kör végén elment Van der Mark mellett a célegyenesben, így feljött a harmadik helyre. Ezt követően Locatellit vette üldözőbe, és az 5. kör elején egy szép manőverrel meg is előzte az olasz versenyzőt. A Yamaha pilótája próbált visszatámadni, de nem tudott érdemi manővert bemutatni a címvédő ellen, aki aztán a célegyenesben el is nyúlt tőle.

A spanyol motoros ezután egyre közelebb került első számú üldözőjéhez, A 8. körben aztán a célegyenesben elment ellenfele mellett, de az 1-es kanyarban Razgatlıoğlu visszajött elé. A következő körben Bautista még idáig sem jutott el, és a Yamaha pilótája viszonylag simán megtartotta a vezetést.

Az utolsó körre fordulva ugyanez volt a forgatókönyv. A célegyenes előtt azonban Bautista a szokásosnál közelebb volt Razgatlıoğluhoz, és a múlt heti aragóniai Superpole versenyhez hasonlóan ezúttal is az utolsó kanyarban vette át a vezetést, és végül 142 ezreddel nyert. Ezzel 55 pontra növelte előnyét, vagyis ha megnyeri a második futamot, a török versenyző pedig nem a második helyen ér célba, akkor matematikailag is megvédi világbajnoki címét. A harmadik helyen Locatelli ért célba.

A Superbike-vb portimãói Superpole versenyének végeredménye