back to top
2024. május 05. 19:50
KezdőlapMotoGPBagnaiának ez volt a legrosszabb esős élménye, Marc Márquez vállalta volna a...

Bagnaiának ez volt a legrosszabb esős élménye, Marc Márquez vállalta volna a folytatást

Jorge Martín, Francesco Bagnaia és Marc Márquez is egyetértett abban, hogy a versenyirányítás jó döntést hozott, amikor félbeszakította, majd leintette a Japán Nagydíjat. A nyolcszoros világbajnoknak ugyanakkor a folytatás sem lett volna ellenére a győzelem érdekében.

Kaotikus versenyt hozott a Japán Nagydíj a MotoGP-ben. Nem sokkal a rajt előtt eleredt az eső Motegiben, így már akkor sejthető volt, hogy flag-to-flag futam lesz belőle. Így is lett, és a legtöbben már az 1. kör végén motort cseréltek. Nem sokkal féltáv után azonban megszakították a körözést, és bár volt egy újraindítási kísérlet, végül le is intették a futamot, amely Jorge Martín győzelmével zárult, mögötte pedig Francesco Bagnaia és Marc Márquez zárt.

A Pramac pilótája jól jött el a rajtnál, majd a motorcserék után is jó tempót diktált. Egyszer azonban hibázott, és lesodródott a pályáról, aminek következtében sok pozíciót veszített, de ez sem zavarta meg, és vissza tudott térni az élre. Miután megjelent a piros zászló, a spanyol pilóta dühösnek tűnt, de így, hogy teljes pontokat kaptak, elégedett a versenyirányítás döntésével.

„Nagyszerű eredményt akartam elérni – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Amikor láttam, hogy elkezd esni az eső, próbáltam rájönni, hogy Pecco mit kar csinálni. Amint kiállt, én is kiálltam vele. Egy ponton összezavarodtam a pozícióm kapcsán, utána pedig elveszítettem [a motor] elejét, úgyhogy szélesre mentem. Ezt követően elkezdtem visszavenni a pozíciókat, a hátsó tapadás remek volt. Mindenkit meg tudtam előzni, és kialakítottam a győzelemhez szükséges különbséget. Nagyon boldog vagyok, és szerencsére mindenki rendben van. Túl veszélyes lett volna folytatni.”

Esőkáosz, piros zászló és sikertelen újraindítás után Martín nyert Japánban, Marc Márquez dobogós

Martín hátránya ezzel már csak 3 pont az összetettet vezető Bagnaiával szemben. A címvédőnek közvetlenül a motorcsere után akadtak gondjai, ám aztán neki is sikerült visszazárkóznia, de riválisával szemben nem volt ellenszere. Ettől függetlenül örül az eredménynek, főleg annak tudatában, hogy egyébként nem érezte jól magát ilyen körülmények között.

„Ez volt a legrosszabb élményem esőben, de először állhattam dobogóra [ilyen körülmények között], úgyhogy nagyon boldog vagyok – fogalmazott a 26 éves pilóta, aki egyetértett Martínnal abban, hogy jó döntés született. – Sajnos túl kockázatos lett volna versenyezni, túlságosan esett. Volt lehetőségünk a győzelemre, de Jorge ismét hozott pár pontot. Ezzel együtt nagyon örülök.”

Márquez a szezon során először zárta a futamot az első háromban, így most már statisztikai értelemben is van dobogója 2023-ban. A nyolcszoros világbajnok a motorcserék után visszaesett utána viszont felgyorsult, és akár az előtte lévőkre is veszélyes lehetett volna. Közvetlenül a megszakítás előtt majdnem bukott, majd felemelte a kezét, és bár szerinte is jó döntés született, ő az ellenkezőjét sem bánta volna.

„Élveztem – kezdte az értékelést. – A futam elején nagyon nyugodt voltam, csupán próbáltam megérteni a gumikat. Nagyon hosszúnak [ígérkezett] a verseny. Amikor láttam, hogy víz van a pályán, támadni kezdtem, és fokozatosan növeltem a sebességet. A versenyirányítás jó munkát végzett, mert a megfelelő időpontban állították le a futamot. Utána pedig megint csak túl sok víz volt a pályán, és a fényviszonyok sem voltak jók. Számomra rendben lett volna, ha újrakezdjük a versenyt, mert nagy lehetőség nyílt volna a győzelemre, de tökéletes munkát végeztek. Gratulálok az előttem végző két srácnak!”