back to top
2024. július 27. 01:35
KezdőlapMotoGPEsőkáosz, piros zászló és sikertelen újraindítás után Martín nyert Japánban, Marc Márquez...

Esőkáosz, piros zászló és sikertelen újraindítás után Martín nyert Japánban, Marc Márquez dobogós

Jorge Martín nyerte az esős Japán Nagydíjat, amelyet nem sokkal féltáv után előbb megszakítottak, majd leintettek. A Pramac pilótája 3 pontra megközelítette a második Francesco Bagnaiát az összetettben, míg Marc Márquez felállhatott a dobogóra a Honda hazai versenyén.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után szokás szerint a MotoGP főversenyével zárult a Japán Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból ezúttal is a sprintet rendkívül magabiztosan megnyerő Jorge Martín rajtolhatott, mellőle a futam előtt a vb-t 8 ponttal vezető Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, míg az első sort Jack Miller egészítette ki. A szombati nap után 47 egységnyi hátrányba kerülő Marco Bezzecchi a negyedik rajtkockát foglalta el, míg a japán gyártók közül Marc Márquez szerezte meg a legelőkelőbb, hetedik helyet.

Martín zsinórban harmadszor nyert a sprinten, Bagnaia rossz rajt után harmadik Japánban

Az időjárás rögtön érdekes és izgalmas helyzetet hozott, ugyanis a rajt előtt elkezdett esni az eső. Ezzel együtt mindenki száraz pályás gumikon indult: elölre a teljes mezőny keményet választott, míg hátulra a KTM-ek, a Yamahák, Aleix Espargaró kivételével az Apriliák és Joan Mir közepeset, a többiek lágyat tettek fel.

Martín jól jött el a rajtnál, ahogyan Miller is, míg Bagnaia visszaesett a harmadik helyre. Az első kanyarban Maverick Viñales és Johann Zarco a kavicságyban kötöttek ki, előbbi el is esett. Aleix Espargaró nagyot rajtolt, és a negyedik helyre jött fel. Az első kör végére Miller megelőzte Martínt, aztán a mezőny nagy része bejött motort cserélni.

Azonban voltak, akik maradtak, így Michele Pirro vezetett Fabio Quartararo, Stefan Bradl, Cal Crutchlow és Franco Morbidelli előtt. A többiek közül Martín vezetett Espargaró és Márquez előtt. A Pramac és a gyári Aprilia pilótája aztán nagy csatát vívott, miközben Quartararo és Crutchlow a 2. kör végén motort cseréltek.

Bagnaia eközben a hetedik helyig esett vissza, A 3. körben Martín nagyot hibázott, és lesodródott a pályáról, és rengeteget veszített. Ideiglenesen Fabio Di Giannantonio is megelőzte, de aztán visszazárkózott Bagnaiára. Eközben utolérték a motort még nem cserélő Bradlt és Morbidellit, akik természetesen semmilyen ellenállást nem tudtak kifejteni.

Pirro a 4. kör végén állt ki vezető pozícióból, ahogyan Bradl is belátta, hogy rossz döntést hozott. Espargaró átvette a vezetést, mögötte pedig Márquez haladt, majd Bagnaia, Bezzecchi és Martín következett. A címvédő aztán megelőzte a Honda pilótáját, míg Martín Bezzecchi és a nyolcszoros világbajnok mellett is elment.

A 7. körben Brad Binder elesett, míg Martín Bagnaiát és Espargarót is megelőzte, így visszavette a vezetést. Az Aprilia pilótája mellett aztán a címvédő is elment. Márquezt eközben már Bezzecchi és Miguel Oliveira is maga mögé utasította, míg csapattársa, Joan Mir a hetedik helyig jött előre.

Espargaró aztán folyamatosan visszaesett, és Bezzecchi, Oliveira és Márquez is megelőzte. Az eső eközben egyre jobban rákezdett, így a 7. kör végén utolsóként Morbidelli is motort cserélt. Martín előnye 1 másodperc fölé nőtt az élen, míg Bagnaia és Bezzecchi között ennél is nagyobb volt a különbség, Oliveira viszont közel volt a VR46 pilótájához. Hátrébb Miller visszaelőzte Mirt a 9. körben. 2020 világbajnoka azonban visszajött, majd az ausztrál versenyző ismét visszavette a pozíciót, de aztán lecsúszott az ívről, így visszaesett a tizedik pozícióba.

A visszaesés után Márquez ismét felgyorsult, és a 11. körben elment Oliveira mellett, akit Espargaró is megelőzött. Egy körrel később aztán Bezzecchit is maga mögé utasította, így már dobogós helyen haladt. Mir azonban hibázott a másik gyári Hondával, és rengeteget veszített. A 13. körben aztán Zarco bukott, míg Márquez szintén majdnem elesett. A 30 éves versenyző aztán csatlakozott a mezőny nagy részéhez, és felemelte a kezét, a versenyirányítás pedig egyetértett vele, és piros zászlóval megszakították a versenyt.

A bokszutca magyar idő szerint 8:50-kor nyitott ki egy percre, és egy sprintversennyi távolság, azaz 12 kör volt hátra. Binder mellett Zarco sem állhatott fel újra a rajtrácsra, ellentétben a megszakítás előtt nem sokkal a bokszba hajtó Oliveirával, valamint Viñalesszel, igaz, ők is csak a bokszból indulhattak.

A mezőny tagjai annak rendje és módja szerint felálltak a rajtrácsra, ám a körülmények látszólag semmit nem javultak. Ennek következtében a felvezető körben ismét leintették a futamot, ezúttal végleg. Mivel több mint a felét teljesítették a futamnak, a teljes pontokat kaptak. Martín így nyert, és 3 pontra megközelítette a második Bagnaiát a bajnokságban, míg Márquez a Honda hazai pályáján felállhatott a dobogóra.

A Japán Nagydíj végeredménye a MotoGP-ben