back to top
2024. május 02. 08:15
KezdőlapMoto3A nagy csatákból kimaradó Masià ismét nyert és átvette a vezetést a...

A nagy csatákból kimaradó Masià ismét nyert és átvette a vezetést a Moto3-ban, Öncü elesett

Jaume Masià nyerte a Japán Nagydíjat a Moto3-as kategóriában, miután csak a futam elején volt benne a csatározásokban, így átvette a vezetést az összetettben. Az agresszívan versenyző Deniz Öncü kiesett, Szaszaki Ajumu és Daniel Holgado pedig ezt követően csak az utolsó körben csaptak össze.

A Moto3-asok futamával indult a Japán Nagydíj zárónapja. A pole pozíciót zsinórban harmadik alkalommal Jaume Masià szerezte meg, miután 1:56.331- másodperces idővel ő bizonyult a leggyorsabbnak. Mellőle Deniz Öncü, illetve Matteo Bertelle indulhatott. A honfitársával azonos pontszámmal vezető Daniel Holgado a hatodik, a tőlük 1ponttal elmaradó Szaszaki Ajumu a hetedik helyről várta a piros lámpák kialvását. Nem sokkal a rajt előtt esett az eső, így a pálya nem volt teljesen száraz.

A rajt után Öncü vette át a vezetést, míg Holgado máris feljött a második helyre, és Masià-t  Stefano Nepa is lerajtolta. David Alonso a hetedik helyre jött fel, majd agresszívan támadott. A 2. körben aztán Nepa Masià-val és Szaszakival szemben is pozíciót vesztett, Alonso pedig visszaesett a kilencedik helyre.

Moto3-as versenyhez képest viszonylag nyugodtan teltek az első körök az élmezőnyben, aztán viszont az 5. körben Szaszaki megelőzte Holgadót, majd egy körrel később Masià is elment honfitársa mellett. Sőt, a Leopard Racing pilótája aztán a hazaiak pilótáját is maga mögé utasította.

A következő körben Öncü elvesztette a vezetést, sőt, Masià mellett Szaszaki is elment mellette. A török versenyzőt Holgado is megtámadta, ám a futamot világbajnoki éllovasként váró motorosnak nem sikerült a manőver.

Körülbelül féltávnál Öncü visszaszerezte a második helyet, de csak ideiglenesen, hiszen még ugyanúgy a 9. körben Szaszaki visszaelőzte őt. A 11. kör elején aztán Holgado kettőt is előzött a célegyenesben, de nem sokkal később Szaszaki tette meg ugyanezt, aztán pedig Öncü egy agresszív manőverrel feljött a második helyre. A török pilóta aztán nem bírta tovább, és elesett. Korábban egyébként Xavier Artigas és Bertelle is bukott.

Az egész csatározásnak Masià örült a legjobban, aki így több mint 1 másodpercre növelte előnyét. Szaszaki és Holgado aztán észbe kaptak, és csatározás helyett próbálták utolérni Masià-t, erre azonban nem volt esély. Ennek következtében a Leopard Racing versenyzője nyert, és átvette a vezetést a bajnokságban. Egészen pontosan 5 pont az előnye, miután Szaszaki lett a második azt követően, hogy Holgado az utolsó körben megelőzte őt, de a célvonalig tartó gyorsulásból a Husqvarna motorosa jött ki jól. A harmadik Holgadóval szemben pedig 9 egység a különbség. Nepa és Iván Ortolá között mindössze 3 század volt a differencia a negyedik, illetve ötödik helyen, míg a futam előtt lőtávolon belül lévő Alonso sokáig szenvedett, de végül a hetedik helyig tudott visszazárkózni, így csak 39 ponra nőtt a hátránya.

A Moto3-as Japán Nagydíj végeredménye