2024. április 27. 14:10
KezdőlapOffroadRangos sorozatban lett második Katona Áron, lezárult a magyar motokrosszbajnokság

Rangos sorozatban lett második Katona Áron, lezárult a magyar motokrosszbajnokság

Európa egyik legnívósabb motokrosszbajnokságában, az ADAC MX Mastersben sikerült megszereznie az év végi második helyet Katona Áronnak. A Magyar Nyílt Nemzeti Motokrossz Bajnokság utolsó fordulójában Liszka Roland, illetve Zanócz Noel diadalmaskodott, míg Pergel Bence az MX2-esek összetettjében végzett az élen.

A motokrossz-világbajnokság egyik előszobájának tartott versenysorozat, a német ADAC MX Masters a zárófordulójához érkezett a hétvégén. Katona Áronnak csekély matematikai esélye ugyan még volt a bajnoki címre a 85 köbcentis kategóriában, de inkább a bajnoki második hely megőrzése tűnt biztosnak a német, osztrák és holland vetélytársakkal szemben.

Az első futamban becsülettel küzdött a mély homokos pályán, a hatodik helyről végül sikerült felkapaszkodnia a dobogó legalsó fokára. A második futamban ismét a harmadik helyen végzett a holland ellenfelei mögött, de ez az eredmény is elég volt számára, hogy a bajnokságban megőrizze a nagyon előkelő második helyét.

A 13 éves ajkai tehetség jövő évi versenynaptárában már a világbajnoki és az Eb-futamok állnak kihívásként a KTM gyár támogatásával. A jövő évi versenyekig a 85 köbcentis kategóriában fog indulni a HMA versenyzője, azt követően pedig már feljebb lép a 125 köbcentisek közé, mindezt az osztrák gyár műszaki és szakmai támogatásával, amit nem sok magyar motoros mondhat el magáról.

Magyar tehetség kapott szerződést a KTM-től

Különleges alkalomra került sor Bugyin, a Magyar Nyílt Nemzeti Motokrossz Bajnokság zárófordulóján. A HMA versenyzői közül négyen is rajthoz álltak az Elite kategóriában: Técsi László Márk és az Enduro szakágból érkező Liszka Roland az MX1-ben, a bajnokságot vezető Pergel Bence és Zanócz Noel az MX2-ben tehette próbára tudását, méghozzá mind egy futamban. A hétvége Zanócz Noelnek és Liszka Rolandnak sikerült a legjobban, miután a nap végén kategóriájuk összetett értékelésében az élen végeztek.

„Izgalommal töltött el a tudat, hogy végre Magyarországon, ob-n versenyezhetek – értékelt Zanócz Noel. – Igaz, nem a kategóriámban, MX125-ben álltam rajthoz, hanem MX2-ben, egy 4T250-es motorral a KTM-Husqvarna-GasGas Centrum jóvoltából. Összevont, Elite MX1-es és Elite MX2-es magyar bajnokokkal tűzdelt mezőnyben próbáltam méltó ellenfél lenni.”

„A szabadedzésen és az időmérőn is a harmadik idő volt az enyém, de tudtam, ha a pálya begödröződik, akkor meg is lephetem őket – folytatta. – Az első futam rajtja után körülbelül hatodik lehettem. Beleadtam apait-anyait, és sikerült felmotoroznom az összetett első helyére, jelentős előnnyel tudtam nyerni. A második futamban jobban sikerült a rajtom, de nehezebben tudtam előzni. Ellenfeleim hibáit is kihasználva még nagyobb előnnyel sikerült az összetett első helyén végeznem. Jó érzés volt újra Magyarországon, Bugyin versenyezni, gratulálok a szervezőknek és a versenyzőtársaimnak is.”

Zanócz Noel, Magyar Nyílt Nemzeti Motokrossz Bajnokság 2023, Bugyi
Fotó: HUMDA

Pergel Bence az első futamban elért harmadik helyével már bebiztosította az első felnőtt magyar bajnoki címét az MX2-ben, a másodikban már nem is kellett rajthoz állnia, ezzel is óvva a sérült vállát. Técsi László Márknak a kvalifikáció megnyerése után már egy negyedik hely is elég volt az első futamban, hogy az év végi értékelés harmadik helye az övé legyen, a második futamot végül 8 kör megtétele után fel kellett adnia.