back to top
2024. július 27. 04:30
KezdőlapSuperbikeCsodálatos csata után Bautista legyőzte Razgatlıoğlut, karnyújtásnyira került a címvédéstől

Csodálatos csata után Bautista legyőzte Razgatlıoğlut, karnyújtásnyira került a címvédéstől

Álvaro Bautista nyerte a Superbike-vb portimãói fordulójának második futamár, miután egész versenyen elképesztő csatát vívott Toprak Razgatlıoğluval. A spanyol pilóta ezzel 60 pontra növelte előnyét, így Jerezben már csak 2 egységet kell gyűjtenie a vb-címhez.

A Superbike-világbajnokság portimãói fordulójának versenyét Álvaro Bautista azzal a tudattal kezdte meg, hogy ha legalább 7 ponttal többet szerez Toprak Razgatlıoğlunál, megszerzi második világbajnoki címét a sorozatban. Miután megnyerte a Superpole versenyt, ő indult a pole-ból, mellőle a török versenyző és Andrea Locatelli rajtolhatott. Alex Lowes a kora délutáni bukása után kihagyta a futamot.

A Kawasaki versenyzői tandemben buktak, Bautista megint az utolsó kanyarban nyert

Razgatlıoğlu remekül jött el, és lerajtolta Bautistát, Locatellinek azonban ez nem sikerült. Hátrébb Xavi Vierge, Scott Redding és Bradley Ray egyaránt kisodródtak, a spanyol pilóta el is esett. Jonathan Rea szintén rengeteget veszített. Ezt követően szokásos módon a két éllovas valamelyest elhúzott a többiektől, miközben Bautista megtámadta ellenfelét, de nem járt sikerrel.

Remy Gardner feljött a harmadik helyre, ám a 3. körben Michael Ruben Rinaldi és Locatelli is elment mellette. Ami az első helyért folytatott csatát illeti, Bautista a célegyenes végén nem tudta kifékezni Razgatlıoğlut, de aztán a 4. körben megelőzte, de csak pár pillanat erejéig.

A címvédőnek aztán ismét összejött az előzés, de ellenfele hamarosan megint visszavette a vezetést. A 6. körben viszont Razgatlıoğlu már nem tudott visszatámadni, így Bautista fordult rá a célegyenesre elsőként. A 9. körben viszont egy merész manőverrel ismét a Yamaha pilótája vezetett, de csak a célegyenesig, ahol megismétlődött a szokásos forgatókönyv.

A 10. kör elején aztán 2021 világbajnoka ismét előzött, és ezúttal hiába előzte vissza Bautista a célegyenesben, az első kanyarkombináció után ismét Razgatlıoğlu állt az élen. Ugyanebben a körben Gardner technikai hiba miatt feladta a futamot, pár körrel korábban pedig Rea töltötte le a hosszú körös büntetését.

A 11. körben Bautista ismét a célegyenesben vette át a vezetést, de csak pár kanyar erejéig, a következő körben pedig már az 1-es kanyarban kifékezte őt Razgatlıoğlu. A 13. körben aztán Bautista tovább védekezett sikeresen, de a célegyenesben ismét a spanyol pilóta vette át a vezetést.

A 15. kör elején Bautista kicsit hibázott, aminek következtében visszaesett a második helyre, és közben Rinaldi is megérkezett az élen álló kettősre. Ennek következtében a 16. kör elején ezúttal nem tudott előzni, hosszú idő után először. Ez azonban csak egy körig tartott, mert a következő körben már összejött az előzés.

Razgatlıoğlu azonban ezúttal is visszavette a vezetést, de csak a célegyenesig. Utána viszont megint változott a sorrend, persze csak a célegyenesig. Bautista aztán hibázott, így elvesztette a vezetést, de nem sokkal később ellenfele is rontott, igaz, neki sikerült megőrizni a pozíciót.

Az utolsó körre fordulva Bautista megint előzött a célegyenesben, aztán az 1-es kanyarban majdnem összeétek, de végül a török pilóta el tudott fordulni az élen. Razgatlıoğlu egészen az utolsó kanyarig tudta tartani a vezetést, de a gyorsulási versenyt megint a spanyol pilóta nyerte, ezúttal 126 ezreddel. Ezzel Bautista előnye 60 pontra nőtt, így Razgatlıoğlu csak akkor lehet világbajnok, ha Jerezben mindhárom futamot megnyeri, riválisa pedig legfeljebb 1 egységgel gazdagodik. A harmadik helyen Rinaldi futott be Garrett Gerloff és Locatelli előtt.

A Superbike-vb második portimãói futamának végeredménye