2024. április 27. 13:28
KezdőlapMotoGPÚjabb sérülés a Ducatinál, a MotoGP-tesztpilótát bajnoki riválisa ütötte ki a döntő...

Újabb sérülés a Ducatinál, a MotoGP-tesztpilótát bajnoki riválisa ütötte ki a döntő futamon (videó)

Michele Pirrót kiütötték az olasz Superbike-bajnokság utolsó, mindent eldöntő futamán, így nem jött össze neki a címvédés. Az olasz versenyző lábában törést diagnosztizáltak, így a Ducatinak újabb MotoGP-versenyzője sérült meg.

A hétvégén rendezték a z olasz Superbike-bajnokság (CIV) utolsó, mindent eldöntő fordulóját Imolában, az Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari versenypályán. Michele Pirro bajnoki éllovasként vágott neki a hétvégét, így jó esélye volt arra, hogy megvédje tavaly szerzett bajnoki címét, és összességében hetedszer érjen fel a sorozat csúcsára ebben a kategóriában. A futamok azonban rémálomszerűen alakultak számára.

Az első versenyen elesett, így riválisa, Lorenzo Zanetti átvette a vezetést, és 9 ponttal vezetett a második verseny előtt. A bukás miatt bocsánatot kért a csapattól, és kiemelte, hogy most már nem az ő kezükben van a végső győzelem sorsa. A mindent eldöntő futam azonban jól kezdődött az ő szempontjából, hiszen vezetett, de a finálé végül botránnyal ért véget.

A harmadik helyen haladó Zanetti ugyanis nemes egyszerűséggel kiütötte az előtte motorozó versenyzőket. Pirro maga is megsérült, valamint a motorja is csúnyán megrongálódott, ám folytatta a versenyzést. Azonban csupán az utolsó, tizenegyedik helyen ért célba, így elúszott számára a bajnokság. A leintés után érthető módon kifakadt.

Elmondták nekem, hogy Zanetti tegnap kijelentette, »dicsőség vagy kavicságy« – fogalmazott vasárnap. – Nos, a dicsőség az övé, és a kavicságyban kötöttünk ki. Már tegnap is jó néhány előzést úgy hajtott végre, hogy átlépte a határt, és a büntetés helyett dicséretet kapott. Az esésünk és az én sérülésem a szankcionálatlan manővereinek az eredménye. Nem a leggyorsabb pilóta nyert, hanem inkább a leginkorrektebb. Most meg kell műteni engem, és nem tesztelhetek a MotoGP-motorral.”

Pirro lábában törést diagnosztizáltak, ami a MotoGP-ben is rendkívül érzékenyen érinti a Ducatit, hiszen így már öt versenyzőnek is kérdéses a szereplése az Indonéz Nagydíjon. Enea Bastianini még a Katalán Nagydíjon sérült meg, míg Indiában Álex Márquez a bordáját, Luca Marini pedig a kulcscsontját törte el. A legfrissebb sérülés pedig Marco Bezzecchié, aki egy edzésen ugyanott szenvedett törést, mint csapattársa.

Bezzecchi világbajnoki álmai szertefoszlani látszanak, úgy tűnik, lesérült

Pirro eddig Bastianinit helyettesítette, ám így az ő szereplése is kérdésessé vált. A Ducatinak, illetve az érintett csapatoknak nehéz dolga lesz, amennyiben Bastianini, Márquez vagy Marini Mandlikán sem áll rendelkezésre. A MotoGP szabályzata ugyanis kimondja, hogy az istállóknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük annak érdekében, hogy pótolják az adott motorost, amennyiben több mint tíz nappal a kérdéses esemény előtt sérült meg. Mindez tehát Bezzecchire természetesen semmiképpen sem lesz érvényes.