back to top
2024. május 09. 00:48
KezdőlapSuperbikeA Superbike-vb-n tér vissza a doppingolás miatt eltiltott Iannone

A Superbike-vb-n tér vissza a doppingolás miatt eltiltott Iannone

A Superbike-világbajnokság mezőnyében szereplő GoEleven csapata bejelentette, hogy Andrea Iannone jövőre náluk tér vissza a versenypályára. Az olasz versenyzőt négy évre tiltották el 2019-es doppingvétségéért.

Andrea Iannone jövőre visszatér a versenypályára a négy évre szóló eltiltásából. A 34 éves motoros a jelenleg Philipp Öttlt foglalkoztató GoEleven csapatának színeiben fog versenyezni a Superbike-világbajnokságban. Mindez azt jelenti, hogy a Ducati Panigale V4 R-t fogja vezetni, amellyel Álvaro Bautista minden bizonnyal zsinórban másodszor fogja megnyerni a világbajnokságot idén.

Iannone korábban a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző géposztályaiban versenyzett. 2005-ben mutatkozott be a 125 köbcentiméteres kategóriában, ám akkor és a következő két évben sem állhatott fel a dobogóra. 2008-ban is csak egyszer, ám az egy győzelem volt a Kínai Nagydíjon, Sepangban pedig megszerezte pályafutása első pole pozícióját.

Az igazi áttörés 2009-ben jött el, amikor megnyerte az első két futamot, a szezont pedig hatból három győzelemmel indította. Utána viszont visszaesett a formája, és csupán a hetedik helyen zárt az összetettben. A következő szezonra felkerült a Moto2-be, ahol három év alatt összesen nyolc győzelemig jutott, és mindháromszor a tabella harmadik pozíciójában zárt.

2013-ban mutatkozott be a MotoGP-ben, a Pramac Ducati pilótájaként. Az első két futamán egyaránt az első tízben ért célba, a szezon közben viszont kulcscsonttörést szenvedett a Sachsenringen. Ezzel együtt kijelenthető, hogy amikor célba ért, pontot szerzett, az összetettben pedig tizenkettedik lett. 2014-re érezhetően fejlődött, hiszen a szezonzáró Valenciai Nagydíj kivételével mindig ott volt az első tízben, amikor meglátta a kockás zászlót.

Ennek pedig meg is lett a jutalma, ugyanis 2015-ben felléphetett a gyári Ducatihoz Cal Crutchlow helyére. Katarban rögtön megszerezte első királykategóriás dobogóját, majd Mugellóban és Phillip Islanden is pezsgőzhetett. Összesítésben az ötödik pozícióban fejezte be a szezont, 26 ponttal megelőzve a már évek óta a csapatnál versenyző Andrea Doviziosót.

Közel egymillió euró választja el Andrea Iannonét a 2024-es Superbike-üléstől

A 2016-os idény viszont katasztrofálisan indult számára: Katarban a győzelemért csatázva bukott, Argentínában pedig dobogós helyről ütötte ki honfitársát a futam utolsó előtti kanyarjában. Év végén megköszönték neki a munkát, és ezen az sem változtatott, hogy az Osztrák Nagydíjon hat év szünet után szerzett győzelmet a gyártónak.

2017-ben a Suzukinál folytatta pályafutását, ahol első évében nehezen alkalmazkodott a soros négyhengeres motorblokkhoz, és még csak dobogót sem szerzett. Egy évvel később négyből két pódiummal kezdte az idényt, amihez még további kettőt hozzátett a szezon során. 2019-ben már az Aprilián ült, de az Ausztrál Nagydíjig csak kétszer végzett az első tízben, ott viszont a hatodik lett.

A sepangi és a valenciai versenyekről viszont kizárták, ugyanis előbbi futam után pozitív doppingtesztet produkált. Iannone hiába védekezett azzal, hogy Malajziában fertőzött húst evett, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság 2020-ban úgy döntött, hogy négy évet kell kihagynia. Az eltiltás pedig az idei év végén jár le.

„Hosszú ideje vártam erre a pillanatra – nyilatkozta a bejelentés után. – Végre visszatérhetek a pályára, ahol az életemet töltöttem. Köszönöm Gigi Dall’Ignának, Paolo Ciabattinak, Claudio Domenicalinak, Marco Zambenedettinek és a GoEleven teljes csapatának a bizalmat, a támogatásukkal visszaszereztem a lelkesedést, amely gyerekként megvolt. Különösen köszönöm a Superbike-vb családjának a lehetőséget. Teljesen izgatott vagyok.”