2024. április 28. 19:14
KezdőlapMotoGPMarc Márquez kihívást jelent a Ducati többi versenyzőjének, véli a sportigazgató

Marc Márquez kihívást jelent a Ducati többi versenyzőjének, véli a sportigazgató

Paolo Ciabatti szerint nem meglepő, hogy Marc Márquez elmosolyodott a valenciai teszten, miután visszatért a bokszba az első etapjáról, a Ducati sportigazgatója nem számított nehézségekre a nyolcszoros világbajnok részéről. Gigi Dall’Igna, az olasz gyártó versenyrészlegének általános igazgatója kíváncsian várja a 30 éves versenyző észrevételeit.

Lezajlott a MotoGP valenciai tesztje, így a királykategória elbúcsúzott a 2023-as évtől. A legnagyobb érdeklődés messze Marc Márquezt övezte, aki ezen az eseményen mutatkozott be új csapatánál, a Gresininél, illetve a Ducati motorján. A spanyol pilóta jól kezdte pályafutásának ezen fejezetét, a délután folyamán még vezette is a tabellát, végül a negyedik helyen zárt, 171 ezreddel lemaradva az élen végző Maverick Viñales mögött.

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

A teszt legemlékezetesebb pillanata viszont talán nem is a pályán történt, hanem a bokszban. Márquez körülbelül 75 perccel a teszt kezdése után ült fel először új motorjára, majd néhány tapogatózó kört követően rögtön olyan időt motorozott, amely akkor a harmadik helyre volt elég. Miután visszatért a garázsba, levette a sisakját, és amikor a kamera felé fordult, látványosan elmosolyodott, egyértelműen jelezve, hogy pozitívak az első benyomásai. Paolo Ciabatti nem is csodálkozott ezen.

A Ducatin eltöltött első néhány köre után mosolygott – nyilatkozta a Ducati sportigazgatója a MotoGP hivatalos honlapjának. – Ez nem meglepő. Ha egy gyártó hat különböző versenyzővel képes nyerni, az azt jelenti, hogy a motor jó, könnyű a különböző vezetési stílusokkal [alkalmazkodni]. Ebből a szempontból semmilyen nehézségre nem számítottam Marc részéről. Ő egy nyolcszoros világbajnok.”

Márquez többször is hangsúlyozta, hogy elsődlegesen nem az lesz a fontos számára, hogy jó eredményeket érjen el, persze ez sem utolsó szempont. Amit viszont a legjobban szeretne, hogy ismét élvezze a motorozást, meglegyen benne az a bizsergető érzés a futamok előtt, amellett korábban tapasztalt. Ciabatti szerint ebből a szempontból a legjobb helyen kötött ki.

Az öccse [Álex Márquez] az elmúlt szezonban vélhetően célozgatott neki arra, hogy mennyire jó a motor, milyen jó a csapat – fogalmazott. – Családias a környezet, de képzett technikusokkal, Marcnak valószínűleg erre volt szüksége a Hondánál eltöltött sok nehéz idény után. Azt kell mondanunk, hogy amikor az ember elhagy egy gyári csapatot, hogy egy független istállóhoz csatlakozzon, hogy újra megtalálja az élvezetet, ez az az érzés, amelyre szüksége van. Marc nem a legfiatalabb pilóta, de egyáltalán nem idős. Néhány csalódást keltő szezon után egyszerűen csak élvezni akarja, és a Ducatival biztosan élvezni fogja.”

Ha Márquez így folytatja, könnyen lehet, hogy a Ducati fölénye az eddiginél is nyomasztóbbá válik, arról nem is beszélve, hogy házon belül is okozhat fejfájást a márkatársaknak. „A Ducati többi versenyzőjének is kihívást jelent majd, az biztos – vélekedett Ciabatti. – Érdekes lesz. A többi gyártó nem lesz boldog: »a Ducati dominál«. Mit mondhatnék? Mit tehetnék? Ez az ő választása volt, a Gresini számára pedig a legjobb döntés.”

Márquez véleményére bizonyára sokan kíváncsiak, de a közvéleménynek egy ideig nem beszélhet erről, mert még szerződés köti a Hondához. Gigi Dall’Igna, a Ducati Corse általános igazgatója viszont egészen biztosan hallani fogja, és nagy érdeklődéssel várja új versenyzőjének szavait Kíváncsi vagyok a megjegyzéseire – fogalmazott. – Ő a motorversenyzés történetének egyik legfontosabb pilótája, és szeretném hallani az észrevételeit a motorunkkal kapcsolatban.”