2024. április 27. 22:05
KezdőlapMotoGPAz Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen...

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

Maverick Viñales zárta az élen a MotoGP valenciai tesztjét Brad Binder és Marco Bezzecchi előtt. A Ducatival bemutatkozó Marc Márquez negyedik lett, míg a többi gyártót váltó versenyző, illetve az újonc Pedro Acosta közül csak Luca Marini végzett a felsőházban, ám sokan nem próbálkoztak meg igazán gyors körrel.

A valenciai teszt volt az idei év utolsó hivatalos pályaeseménye a MotoGP-ben. Marc Márquez és Franco Morbidelli a Ducatin, Luca Marini és Johann Zarco a Hondán, Álex Rins a Yamahán, míg az újonc Pedro Acosta a GasGas által működtetett KTM nyergében mutatkozott be, Fabio Di Giannantonio pedig átült a VR46 versenygépére. Az első három óra után Maverick Viñales állt az élen Márquezt megelőzve, erről bővebben az alábbi linken lehet olvasni.

Marc Márquezé a leggyorsabb Ducati, Acosta a legszorgalmasabb a MotoGP-teszt délelőttjén

Az ebédszünetben, vagyis a teszt negyedik órájában Raúl Fernández átvette a vezetést, márkatársa, Aleix Espargaró viszont nem folytatta a tesztet, miután a Katarban elszenvedett sérülése rosszabb lett. Viñales aztán mindössze 1 ezreddel visszaelőzte márkatársát, de az idei mezőny legfiatalabb tagja aztán 1:29.710-re gyorsult. Eközben mások is gyorsultak, így Márquez elkezdett visszaesni a tabellán, de 1:30.038-as idejével feljött az ötödik pozícióba, közvetlenül öccse, Álex Márquez mögé.

A mezőny nagy része az utolsó előtti, vagyis a hatodik órában futotta meg a leggyorsabb köröket. Márquez ekkor próbált igazán erőt demonstrálni: 1:29.460-as körének köszönhetően 25 százados előnnyel vette át a vezetést a Fernándeztől, hogy aztán nem sokkal később 36 ezreddel tovább javítson. Az utolsó kanyarba viszont kicsit belehibázott, vagyis egyértelmű, hogy maradt még a körében.

Eközben előbb Álex Márquez, majd Viñales jött fel a második helyre, sőt, utóbbi aztán át is vette a vezetést, 171 ezreddel megelőzve az idősebbik Márquezt. A két spanyol pilóta közé Bezzecchi is bejött, 93 ezredes lemaradással az első helytől. Fernández az utolsó órában javított, és 263 ezredes lemaradással feljött a negyedik helyre. Végül azonban ötödikként zárt, ugyanis az utolsó 10 percben Brad Binder mindössze 28 ezreddel maradt el Viñalestől. A gyári KTM motorosa a következő körében a vezetést is átvehette volna, de a következő körében elesett.

Nem csak ő járt pórul, hiszen a világbajnoki címért az utolsó futamig harcban lévő Jorge Martín a délelőtti etap után délután is elesett, ezúttal a 6-os kanyarban. Zarco a 4-es kanyarban esett el, míg Acosta az utolsó fél órában került a kavicságyba, először a MotoGP-pályafutása során. A 19 éves újonc azonban korábban biztatóan mozgott, és egy ponton mosolyogva magyarázott mérnökeinek.

A csapatot váltó versenyzők közül Marc Márquez után Di Giannantonio volt a leggyorsabb, aki Álex Márquez mögött a hetedik lett. Marini szintén biztatóan kezdett, hiszen a tizedik helyen zárt, 95 ezreddel megelőzve a hétvégi sérüléséből visszatérő Joan Mirt. A többiek a tabella második felében végeztek: Morbidelli, Zarco, Acosta és Rins közvetlenül egymás mögött a tizenhatodik és a tizenkilencedik közötti pozíciókat szerezték meg ebben a sorrendben.

Hozzá kell tenni, hogy sokan még csak meg sem próbálkoztak igazán gyors körrel, így tett például a címvédő Francesco Bagnaia. Az immáron háromszoros világbajnok pilóta egyébként meglehetősen hamar befejezte a körözést, ahogyan csapattársa, Enea Bastianini, Martín vagy éppen a két Márquez is. Mások viszont szorgalmasan gyűjtötték a köröket, és, ahogyan az idők szempontjából, úgy ebben a tekintetben is Viñales volt a legjobb 86-tal.

A MotoGP valenciai tesztjének végeredménye