back to top
2024. május 02. 16:33
KezdőlapMotoGPMegműtötték Marc Márquezt

Megműtötték Marc Márquezt

Marc Márquez a közösségi médiában számolt be róla, hogy a valenciai teszt után egy nappal orvosi beavatkozáson esett át. Ennek oka, hogy az idei szezon második felében kompartment szindrómában szenvedett.

Marc Márquez kedden, a valenciai teszten mutatkozott be a Ducatival a Gresini színeiben. A nyolcszoros világbajnok debütálását hatalmas felhajtás övezte a helyszínen, mondhatni, minden mozdulatát követte valamilyen kamera, amikor nyitva vvolt a garázs. Végül kifejezetten jó eredménnyel zárt, hiszen negyedik lett, 171 ezreddel lemaradva az élen végző Maverick Viñalestől.

Ehhez képest igencsak meglepő fordulat, hogy egy nappal később kés alá feküdt, amiről ő maga számolt be a közösségi médiában. A 30 éves versenyzőt kompartment szindrómával vagy a népszerű angol kifejezéssel élve arm pumppal operálták meg, amelynek lényege, hogy az alkar nem kap megfelelő várellátást, és ez fájdalommal jár vezetés közben.

Ezen a szinten a legtöbb motorversenyzővel legalább egyszer előfordult, hogy átesett ilyen jellegű műtéten, ám Márquez esetében eddig nem lehetett tudni róla, hogy ezzel a problémával küszködik. A spanyol pilóta azonban bevallotta, hogy az idény második része óta ezzel kellett szembenéznie, a mikor a közösségi médiában tudatta a hírt.

„A szezon második felében kompartment szindrómában szenvedtem a jobb karommal – írta. Szerdán. – Ma délelőtt dr. Ignacio Roger de Oñával és csapatával megoldottuk a problémát, hogy készen álljunk 2024-re.” Márquez elől így újabb akadály hárult el, és ha minden jól megy, akkor teljesen egészségesen kezdheti meg a 2024-es szezont.

A 30 éves pilóta karjának egy másik részét az elmúlt években négyszer is műtötték, miután 2020-ban súlyos balesetet szenvedett Jerezben. Legutóbb 2022-ben, amikor hat futamot hagyott ki emiatt, de elmondása szerint az idei évre százszázalékos állapotba került. Ugyanakkor a szezon nem alakult jól a számára, hiszen előbb a portimãói nyitányon, majd a Sachsenringen is megsérült.

Mindez jelentős részben a Honda versenyképtelenségének volt betudható, aminek következtében Márquez sokszor túlerőltette, és bukott, főleg az év első felében. Végül emiatt hozta meg azt a rendkívül nehéz döntést, hogy 11 év után elhagyja a japán gyártót, és a Gresinihez igazol, hogy a Ducatival ismét élvezhesse a motorozást, és persze visszatérjen a győzelem útjára.