back to top
2024. május 10. 05:33
KezdőlapSuperbikeRea elárulta, mit mondana tizenéves önmagának

Rea elárulta, mit mondana tizenéves önmagának

Jonathan Rea felidézte fiatal éveit, amikor még jóval gyakrabban bukott, mint mostanában. A hatszoros világbajnok rendkívül szerencsésnek tartja magát.

Jonathan Rea pályafutása új fejezethez érkezett, hiszen a brit versenyző kilenc év után otthagyja a Kawasakit, és a Yamahához igazol. A 36 éves motoros 2015-ben szerződött a tokiói gyártóhoz, ahol rekordot jelentő hat világbajnoki címet szerzett. Emellett összesen 39 pole pozícióig, 104 győzelemig és további 117 dobogóig jutott.

Persze mindez nem ment magától, hiszen Rea-nek a hetedik teljes szezonjáig várnia kellett, hogy felérjen a csúcsra. Ebben az időszakban Ronald ten Kate csapatánál versenyzett a Hondánál, és nyilvánvalóan sokat kellett tanulnia. A 36 éves pilóta úgy véli, fiatalon nem szabad mindent akarni, mert azzal nem éri el a célját.

Rea eséssel kezdte pályafutását a Yamahánál, de pozitívan értékelte az első tesztnapját

Fiatal versenyzőként rengeteget kell tanulni – nyilatkozta, de hozzátette, az nem baj, ha hamar bedobják a mély vízbe. – Ha az ember korán felül egy Superbike-motorra, mint ahogyan én tettem, az igazán nagy lökést adhat neki. Az első néhány évet azonban fel kell áldozni a tanulás oltárán. Az ember túl sokat akar, de nem szabad túlmennie a képességei [határán].”

Ahogyan az szinte mindegyik motorversenyzővel előfordult, Rea-t is hátráltatta sérülés. Még 17 évesen, 2004-ben szenvedett nyílt combcsonttörést a brit Supersport-bajnokság knockhilli fordulójában, amit csak négy műtéttel lehetett helyrehozni. A brit motoros szerint az ilyen eseteket kell elkerülni, és ha tehetné, üzenne a fiatalabb önmagának.

„A legfontosabb dolog, hogy próbáljunk nem megsérülni – fogalmazott. – Ha beszélhetnék a tizenkilenc éves önmagammal, azt mondanám neki, hogy maradjon nyugodt. Nagyon szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy az ember folyamatosan olyan lehetőségeket kapjon, mint én. Rengeteget buktam, és tanultam belőle. A csapataimnak is sok pénzbe kerültem, ami keserű érzés.”