back to top
2024. május 13. 15:10
KezdőlapMotoGPVirágcsokorral búcsúztatta el Marc Márquezt a Honda Japánban (videó)

Virágcsokorral búcsúztatta el Marc Márquezt a Honda Japánban (videó)

A Honda ezen a napon tartotta szokásos év végi eseményét, amelyen a gyártó számos versenyzője képviselteti magát. Marc Márquez szintén részt vett a rendezvényen, ahol elköszönt a csapattól és a szurkolóktól.

A Honda minden évben megrendezi a „köszönet napja” elnevezésű eseményét, amelynek célja, hogy a gyártó minél több pilótája képviseltesse magát a japán szurkolók előtt, legyen szó bármilyen elit kategóriáról. Marc Márquez szintén részt vett a rendezvényen, így személyesen el tudott búcsúzni a rajongóktól, illetve köszönetet mondott a csapatnak.

A nyolcszoros világbajnok jövőre a Gresini Ducatinál folytatja pályafutását, miután úgy döntött, hogy 11 év után elhagyja a japán gyártót. Bár a valenciai teszten már felülhetett új motorjára, hivatalosan még a Hondával áll szerződésben, így ő is elutazott a Motegiben tartott rendezvényre. Bár a szerdai műtétje miatt motorozni nem tudott, a jelenlévők számára alighanem így is sokat jelentett, hogy személyesen köszönt el tőlük.

Márquez búcsúztatása 7:47:47-től látható

„Köszönöm mindenkinek, aki eljött, és egész évben szurkolt a Honda versenyzőinek – jelentette ki. – Mint tudjátok, ez a szezon nagyon különleges a számomra: megegyeztem a Hondával, hogy különválunk, de természetesen a jövőben újra találkozunk, ha útjaink keresztezik egymást. Tizenegy év telt el, ezalatt hat bajnoki címet szereztünk közösen. Csodálatos dolgokat tettünk, együtt nőttünk fel, és öröm volt ennek a nagy családnak a tagja lenni.”

Márquez többször is hangsúlyozta, hogy rendkívül nehéz döntést hozott meg, amikor a távozást választotta. A spanyol versenyző érthető módon nagyon jó szívvel emlékszik vissza az elmúlt bő egy évtizedre, és bár jövőre külön folytatják, nem zárja ki, hogy egyszer még visszatér. Ehhez persze a japán gyártónak versenyképessé kell válnia.

„Tudjátok, hogy a Repsol Honda lesz az életem csapata, az az istálló, ahol az emberek emlékezni fognak rám, de az is tény, hogy mindig a győzelem a célom – fogalmazott. – Mindig is erre törekedtem, illetve arra, hogy minél messzebbre jussak a karrierem során. Meglátjuk, hogy a jövőben újra találkozhatunk-e. Nem tudom, hogy ez-e az utolsó napom a Honda megtiszteltetésében, remélem, nem. Bízom benne, hogy a jövőben visszatérhetek a Honda pilótájaként.”

A beszéd után Vatanabe Kodzsi, a Honda Racing Corporation elnöke egy virágcsokrot adott át Márqueznek, majd a spanyol pilóta felszállt egy buszra, amely körbevitte őt a pályán, miközben ő annak a tetején ülve még egyszer, utoljára üdvözölte a szurkolókat. A drukkerek pedig természetesen úgy is rajongtak érte, hogy tudták, jövőre már nem az ő kedvenc csapatukat fogja erősíteni.