back to top
2024. május 09. 23:21
KezdőlapMotoGPAcosta már első évében a MotoGP vb-címéért harcolhat? – reagált az újonc

Acosta már első évében a MotoGP vb-címéért harcolhat? – reagált az újonc

Pedro Acosta szerint hülyeség arról beszélni, hogy újoncként világbajnok lehet a MotoGP-ben. A 19 éves pilóta örül neki, hogy a KTM-en belül senkivel nem hasonlítgatják össze.

Marc Márqueznek a Ducatin való szereplése után Pedro Acosta debütálását várja a legjobban a MotoGP közvéleménye, ami a 2024-es szezont illeti. A Tech3 GasGas újonca 2021-ben azonnal megnyerte a Moto3-as világbajnokságot, idén pedig meggyőző fölénnyel diadalmaskodott a középső kategóriában, és már két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy ő végez a tabella élén.

A spanyol versenyző tehetsége nyilvánvaló, és sokan már most Márquezhez hasonlítják őt. Utóbbi 2013-ban már a debütáló szezonjában felért a csúcsra a királykategóriában, ami a MotoGP-korszakban csak neki sikerült. Néhányan arra számítanak, hogy honfitársa hasonló tettet hajthat végre, vagy legalábbis közel lehet hozzá, de Acosta nem akar ezzel foglalkozni.

Remélem, nem túl sok – válaszolta arra a kérdésre, hogy hány év kell neki a vb-címhez. – Végső soron nem fogunk a bajnokságról beszélni, mert egy tesztnap után ez hülyeség. Nem magamról, hanem a motorról fogok beszélni. Nagyon versenyképes lesz, el sem tudják képzelni, hány ember dolgozik rajta. Nagyon hamar nagyon gyors lesz. [Azonban] nem tudom, mi lesz jövőre, illetve az azt követő évben.”

„Ostoba” hibát követett el a debütáló Acosta, aki így is nagyon boldog első MotoGP-tesztje után

A közvélemény mindenesetre nagy várakozással tekint Acosta első MotoGP-szezonjára. A 19 éves tehetség azonban leszögezte, hogy a csapaton, illetve a gyártón belül nem érzékel ilyesmit. Szerencséjére, hiszen az embert könnyen agyonnyomhatja a teher, ha már ennyire fiatalon ilyen magas elvárásokat támasztanak az irányába.

Senkivel nem hasonlítottak össze a bokszon, illetve a márkán belül – szögezte le. – Ennek nagyon örülök, mert mindenkinek nehéz, amikor elvárások vannak egy sráccal szemben, meg ilyesmi. Azonban azt kell mondanom, hogy a bokszban és a Pierer Mobility Group körül mindenki száz százalékig bízik bennem anélkül, hogy az eredményekre gondolnának. Ez nagyon fontos.”

Acosta kedden debütálhatott MotoGP-versenyzőként, hiszen részt vett a valenciai teszten. A kétszeres világbajnok a tizennyolcadik helyen végzett, 1,223 ezreddel elmaradva a legjobb időt elérő Maverick Viñalestől. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, jólesett neki, ahogyan a csapattagok, illetve a gyári KTM emberei kezelték, de versenymérnökét külön kiemelte.

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

„A versenymérnököm, Paul [Trevathan] azóta itt van, hogy Pol [Espargaróval] elindult a projekt – fogalmazott. – Mindig azt mondta nekem, mielőtt elindultam, hogy »ha valamin változtatni akarsz, akkor szólj, itt vagyok neked«. Én pedig azt mondtam, hogy »nem, én vagyok itt neked«. Tudja, hogyan segítsen nekem, hogy megértsem, hogyan kell vezetni [a motort], és tökéletesen ismeri az eszközöket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a motort felkészítsük erre. Boldog vagyok, hogy ezen emberek között lehetek. Egészen elképesztőek, és nagyon nyitottak arra, hogy segítsenek nekem abban, hogy miként érkezzek meg.”