2024. április 28. 18:05
KezdőlapMotoGPŐszintén vallott Álex Márquez arról az időszakról, amikor a Honda háttérbe szorította...

Őszintén vallott Álex Márquez arról az időszakról, amikor a Honda háttérbe szorította őt

Álex Márquez felidézte, hogy bátyja, Marc 2020-as balesete hogyan tette rémálommá első szezonját a MotoGP-ben. A következő két évre ráadásul le is fokozták, de ami ennél is nagyobb gond volt, hogy nem kapott elég figyelmet.

Álex Márquez 2022 végén három év után elhagyta a Hondát, és a Gresini Ducatinál folytatta pályafutását. A spanyol versenyző többször is hangot adott annak, hogy mekkora felüdülésnek érzi a váltást, ami a pontszámban is megmutatkozik. Az idén szerzett 177 pontja mindössze 17-tel kevesebb, mint amennyit az előző három évben összesen gyűjtött, ami úgy is hatalmas kontraszt, hogy sprintfutamokat csak ebben az évben rendeztek.

Márquez 2020-ban, a Moto2 bajnokaként mutatkozott be a királykategóriában, de a kezdetekkor két csapás is érte. Egyrészt már a júliusra halasztott szezonnyitó előtt bejelentették, hogy a következő idényt az LCR Hondánál fogja tölteni, hogy helyet szorítsanak Pol Espargarónak a gyári istállónál, másrészt az első jerezi futamon bátyja, Marc Márquez, aki a biztonságos környezet mellett rengeteg segítséget is nyújthatott volna neki, súlyos sérülést szenvedett.

Amikor megsérült, bonyolulttá vált [a helyzet], mert úgy képzeltem, hogy a garázsban lévő bátyámtól tanulhatok, hogy óriási lépéseket tegyek – idézi az ifjabbik Márquezt a DAZN. – Különösen akkor [volt nehéz], amikor már tudtam, hogy a következő két évben az LCR-nél leszek, nem pedig a Repsolnál. Onnantól csak felfelé vezetett az út. Az újoncévemben, amelyet élveznem kellett volna, összeomlottam.”

Marc Márquez öccse szerint a Ducatinál teljesen más a környezet

Miután elhagyta a Hondát, a most 27 éves motoros kijelentette, hogy a Honda kommunikációjával korántsem volt elégedett. Ezen a területen (is) ég és föld a különbség a két gyártó között, hiszen Gigi Dall’Igna, a bolognaiak versenyrészlegének általános igazgatója köztudottan minden pilótája véleményét figyelembe veszi. A japánoknál azonban ez másképp volt, és azzal, hogy lefokozták, a spanyol versenyző egyszersmind a perifériára került.

2021-ben kicsit háttérbe szorítottak, és ez nagyon megviselt, rendkívüli módon feldühített – idézte fel a második királykategóriás évét, de a helyzete a következő szezonra sem változott érdemben. – A mérnökök minden figyelmét Pol kapta meg, amit nem értettem, és nehéz volt elfogadni. Másképp is alakulhatott volna a történelem, de ezen nem lehet változtatni.”

Valóban nem, és most már ott tart a helyzet, hogy egy év leforgása alatt mindkét Márquez a Ducatinál, azon belül is a Gresini istállójánál kötött ki. Álexet ugyanis idén Marc is követte, és nyilvánvaló, hogy ebben az öcsnek is volt némi szerepe. Jövőre tehát ismét megpróbálhatják, ami három éve érdemben csak 22 körig tartott, és újra csapattársak lesznek.