back to top
2024. május 04. 00:03
KezdőlapHírekSzörnyű tragédia: meghalt egy motorversenyző, miután a vihar miatt ráesett az összedőlő...

Szörnyű tragédia: meghalt egy motorversenyző, miután a vihar miatt ráesett az összedőlő rajtkapu

Borzalmas tragédia rázta meg az indonéz motorsportot: egy regionális versenyen akkora szélvihar volt, hogy összedőlt a rajtkapu. A baleset következtében egy versenyző életét vesztette, egy másik motoros pedig az intenzív osztályra került.

Gyászol az indonéz motorsport, miután meghalt egy versenyző az egyik amatőr regionális bajnokság hétvégéjén. A fordulót Borneó szigetének keleti részén rendezték még múlt héten, de a nemzetközi média figyelmét csak egy héttel később hívta fel Simon Patterson, a The Race újságírója, aki egy rövid bejegyzés formájában említést tett a történtekről.

A szombati napon a 116 köbcentis „underbone” kategória versenyét rendezték, amikor hatalmas vihar sújtott le a pályára. Amellett, hogy esett az eső, óriási széllökések voltak, a rajtkapu, vagyis a rajtvonalnál lévő szerkezet pedig nem bírta a terhelést, és egyszerűen összedőlt, közvetlenül azután, hogy a mezőnyt útjára indították.

A fémszerkezet több versenyzőt is eltalált. Andi Supriady olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem tudták megmenteni az életét. A beszámolók szerint a futamhétvége a baleset után is folytatódott, és csak akkor szakadt félbe, amikor bejelentették a halálhírt. Rajta kívül Abdul Said is jelentős mértékben megsérült, ő az intenzív osztályra került. (Az esetről videó is készült, amely erre a linkre kattintva tekinthető meg.

Ami az elhunyt pilótát illeti, a helyi sajtóból kiderült, hogy egy 35 éves családapáról van szó, akit felesége és két gyereke gyászol. Mivel csupán amatőr szinten versenyzett, egy civil állással is rendelkezett: egy bányászattal, valamint olaj- és gázipari szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatnál dolgozott a Jáva szigetén található Tangerang városában. A motorversenyzés mellett a horgászat volt a másik hobbija.

A tragédiára az Indonéz Motorsport Sz9vetség (IMI) is reagált. Eddy Saputra, a szervezet kétkerekű versenyzésért felelős igazgatója kiemelte, hogy a Regent Paser Cup elnevezésű esemény nem szerepel az ő versenynaptárukban, tehát egy regionális bajnokságról van szó. Az esettel kapcsolatban az ország kormányának egyik tagja, Dito Ariotedjo, Indonézia ifjúsági és sportminisztere is megszólalt.

„Igen, láttam [a hírt] a közösségi médiában, és még nem ismerem a részleteket – nyilatkozta pár nappal ezelőtt. – A versenyek szervezéséhez azonban látni és ellenőrizni kellene az engedélyeket, illetve át kéne világítani a szervezőbizottságot. Ezért tanácsoltuk mindvégig, hogy minden olyan eseményt, amelynél fennáll a baleset veszélye a futam során, és nagy a tömeg, a helyszínen kell megvizsgálni, hogy készen állnak-e [a rendezésre].”