2024. április 28. 18:57
KezdőlapMotoGPMég hetekkel később is vérzett Bagnaia lába az ijesztő barcelonai bukása után

Még hetekkel később is vérzett Bagnaia lába az ijesztő barcelonai bukása után

Paolo Ciabatti úgy véli, Francesco Bagnaia és Jorge Martín, illetve a csapataik rivalizálása nem lépte át az egészséges határt. A Ducati sportigazgatója elárulta, a címvédő közel egy hónappal a montmelói balesete után is nagy fájdalmakkal küszködött.

Sok emlékezetes mozzanatot ki lehet emelni a MotoGP 2023-as szezonjából, de a legtöbben alighanem Francesco Bagnaia és Jorge Martín párharcát tennék az első helyre. A két pilóta egészen az utolsó forduló utolsó futamáig küzdött a világbajnoki címért, amelyet aztán az olasz versenyzőnek sikerült elhódítania Valenciában.

A záróhétvégén érezhető volt némi feszültség a riválisok között. A pénteki edzés végén Martín rátapadt Bagnaiára, hogy ezzel idegesítse riválisát, és ebben a gyári Ducati csapatfőnöke, Davide Tardozzi is próbálta megakadályozni. Paolo Ciabatti azonban úgy véli, a párharc összességében megmaradt az egészséges rivalizálás határain belül.

Mindketten nagyon gyorsak, és ugyanazok az ambícióik – utalt a versenyzőkre a Ducati sportigazgatója a Motorsport.com olasz kiadásának adott interjújában. – Voltak feszült pillanatok, de soha nem ment túl a sportbeli rivalizálás határain a két csapat, a [gyári] Ducati és a Pramac között, amelyek ugyanolyan technikai forrásokkal rendelkeznek. A Pramacnál egyebek mellett a Ducati Corsétól is van hét ember. Szóval a Ducati figyelembe vette, hogy ezekkel a versenyzőkkel, motorokkal, illetve ilyen technikai támogatással előállhatnak bizonyos helyzetek.”

Bagnaia bevallotta, hogy eltitkolta a barcelonai horrorbukásának egyes következményeit

A szezon közepéig ugyanakkor nagyon nem úgy tűnt, hogy itt bármilyen világbajnoki csata lesz. Bagnaia óriási fölénnyel nyerte meg az Osztrák Nagydíjat, így féltávnál 62 ponttal vezetett, amit a montmelói sprintfutamon további 4 egységgel növelt. A főversenyen pedig minden esélye megvolt a győzelemre, ám aztán egészen másképpen alakult a viadal.

„Úgy vélem, a balesete nélkül Pecco hamarabb eldöntötte volna a világbajnokságot – folytatta Ciabatti. – Martín szezonjának utolsó része rendkívüli volt, de Francesco hatvanhat pontos előnnyel rendelkezett, a pole pozícióból indult, és vezetett a kettes kanyarban. Egy olyan versenyen, amelyen magabiztos volt a győzelmet illetően. A következő, misanói futammal kapcsolatban pedig elég biztos volt benne, hogy nyerni tud. Ehelyett Barcelonában nulla pont, Misanóban mankó lett a vége.”

Nem sokkal a Katalán Nagydíj rajtja után ugyanis Bagnaia egy óriási highside-ot produkált, majd Brad Binder keresztülment a lábán. Szerencsére korántsem lett belőle akkora baj, mint amilyen ijesztőnek tűnt az eset, de egy héttel később látszott, hogy a címvédő nehezen jár, és a harmadik helynél nem volt feljebb neki. Sőt, Ciabatti elárulta, hogy még a balesethez képest négy héttel későbbi motegi fordulóban is voltak fájdalmai.

Rögtön mentünk Indiába és Japánba, úgyhogy nem volt sok ideje összeszednie a mentális és fizikai erejét, illetve energiáját – magyarázta az olasz szakember. – Láttuk a lábát, és elmondhatom, hogy Japánban még mindig vérzett. Szóval úgy hiszem, anélkül hogy bármit is elvennék Jorgétól, aki kivételes volt, Pecco teljesítménye még nagyobb értékkel bírt, mert képes volt menedzselni és kontrollálni a fizikai fájdalmat, amely hosszú időn át nagyon erős volt. Megmutatta, hogy bajnok abból a szempontból, hogy milyen gyorsan vezet, de abból is, hogy mennyire hihetetlen belső erővel kezelte [a helyzetet]. Mások bedobták volna a törölközőt.”