back to top
2024. május 04. 01:49
KezdőlapMotoGPBagnaia bevallotta, hogy eltitkolta a barcelonai horrorbukásának egyes következményeit

Bagnaia bevallotta, hogy eltitkolta a barcelonai horrorbukásának egyes következményeit

Francesco Bagnaia elárulta, a sajtónak nem számolt be arról, mennyire rosszul érezte magát a montmelói balesete után. A háromszoros világbajnok úgy véli, a nyomás valójában kiváltságot jelent.

Francesco Bagnaia megszerezte pályafutása második királykategóriás, összességében pedig harmadik gyorsaságimotoros-világbajnoki címét. Az olasz pilóta ezúttal is a szezon utolsó futamán, Valenciában biztosította be végső győzelmét, aminek köszönhetően Valentino Rossi és Marc Márquez után ő lett a harmadik versenyző, aki a MotoGP-korszakban címet tudott védeni.

Az idény közepén úgy tűnt, hogy Bagnaia menetelése sokkal simább lesz ennél, még úgy is, hogy az Argentin és az Amerikai Nagydíjon önhibájából, míg Le Mans-ban Maverick Viñalesszel ütközve bukott. Féltávnál 62 pont volt az előnye, ami a montmelói sprintfutamon 66-ra nőtt. Ezután viszont minden megváltozott, és nagyon más lett a világbajnokság dinamikája.

Hosszú volt az út ebben a szezonban, mentálisan pedig nagyon megterhelő – nyilatkozta Bagnaia a MotoGP hivatalos honlapjának. – Szerintem fantasztikus, amit elértünk. A lehető legjobban kezdtünk, leszámítva az argentínai és az austini bukásokat. Az idény második felében, Barcelona után elkezdtem kicsit jobban szenvedni. Ez volt pályafutásom egyik legnagyobb visszaesése.”

A fordulat pedig egyértelműen egy konkrét eseménynek köszönhető. A Katalán Nagydíj főfutamának elején az élen motorozó Bagnaia egy óriási highside-ot produkált, majd Brad Binder keresztülhajtott a lábán. Szerencsére a sérülés sokkal kevésbé bizonyult súlyosnak, mint amilyennek első látásra kinézett, de a következő néhány hétvégén, különösen Misanóban érezhető volt, hogy hatással van a címvédőre. Ráadásul nem is mondott el mindent a nyilvánosságnak.

Óriási tömegbaleset a Katalán Nagydíjon, Bagnaiát elgázolták

A barcelonai [futam] másnapján felébredtem, és teljes roncs voltam, nem tudtam kikelni az ágyból – emlékezett vissza a gyötrelmes időszakra. – Nem volt könnyű, de mentálisan nagyon hajtottam. A sajtóval vagy az emberekkel nem akartam megosztani, hogy érzem magam, mert nem tudták volna megérteni, és nem akartam kifogásokat adni nekik.”

Ezzel párhuzamosan Jorge Martín magára talált. A spanyol versenyző már nyáron előlépett első számú kihívóvá, többek között a Német Nagydíjon aratott győzelmével, de az ősszel lendült bele igazán. Az ezt követő nyolc sprintfutamból hetet megnyert, és Malajziában is Bagnaia előtt végzett, és vasárnap is többször legyőzte az éllovast. Az indonéziai forduló szombati napján át is vette a vezetést az összetettben, de ez végül csak bő 24 óráig tartott, és onnantól kezdve a gyári Ducati motorosa megőrizte előnyét, de márkatársa igencsak megnehezítette a dolgát.

„Jorge akkor nagyon gyors lett, megmutatta, hogy a szezon azon szakaszában ő a leggyorsabb – idézte fel az őszi hétvégéket Bagnaia. – A sprintfutamokon rendkívül erős volt. Az embernek a sprinteken meg kell mutatnia, hogy ő a leggyorsabb, vasárnap pedig azt, hogy ő a legerősebb, [Martín] pedig megmutatta, hogy a legerősebb is ő.”

A hajrában többször is szóba került, hogy Bagnaia mennyire érzi a nyomást, főleg a tavalyi idénnyel összehasonlítva. A 26 éves pilóta úgy véli, hogy a teher nem egy rossz dolog, sőt. A nyomás kiváltság – jelentette ki. – Ezen érzés nélkül nem lehet élvezni. Akár győzelemről, akár vereségről van szó, a nyomás a legjobb érzés, amit az ember átélhet.”

Bagnaiának jövőre is jó esélye lesz arra, hogy megvédje bajnoki címét. Ugyanakkor a Ducatinak nehezebb dolga lesz, mint eddig, hiszen az új koncessziós szabályzatnak köszönhetően az első félévben mindenképpen rájuk vonatkoznak majd a legszigorúbb előírások. Ráadásul könnyen lehet, hogy 2024-ben több riválissal kell megküzdenie.

„Mintha már idén ezen a motoron ment volna” – így látják riválisai Marc Márquez első napját a Ducatival

„Már alig várom a következő évet, hogy elkezdjem az edzéseket – fogalmazott, majd felsorolta, hogy kikkel számol érdemi ellenfélként. – Sok területen kell még fejlődnöm, Jövőre nehezebb lesz, hiszen Marc [Márquez] a Ducatin [lesz], Martín újra [ott lesz], [Marco] Bezzecchi… talán [Fabio] Quartararo a Yamahával és [Franco] Morbidelli a Ducatival. A KTM-ről sem szabad megfeledkezni.”