2024. április 28. 16:32
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró megvédte a homofóbiával vádolt Martínt, egy szakíró még a kitiltást...

Aleix Espargaró megvédte a homofóbiával vádolt Martínt, egy szakíró még a kitiltást is bevállalná

Aleix Espargaró kiállt a homofób viselkedéssel vádolt Jorge Martín mellett, véleményéhez pedig egy, az áldozatiság kultúrájáról szóló könyvidézetet is csatolt. A futam utáni interjúkat készítő Simon Crafar szerint a brit újságíróknak nem kellene mindent tükörfordítással átvenniük, kollégája viszont továbbra is kiáll amellett, hogy ez a nyelvezet ilyen körülmények között nem elfogadható.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Jorge Martín kisebb botrányt robbantott ki maga körül. A Pramac versenyzője egy spanyol televíziós műsorban a „marica” szót használta, amely a homoszexuálisok pejoratív jelzője. Sokan úgy vélték, hogy a 25 éves pilóta helytelenül viselkedett, sőt, egyesek homofóbiával vádolták.

Simon Patterson, a The-Race újságírója kifakadt a közösségi médiában, és kijelentette, felháborodott ezen a viselkedésen. Az 500 köbcentiméteres kategóriában futamot is nyerő, jelenleg szakíróként dolgozó és a futam utáni interjúkat készítő Simon Crafar viszont úgy véli, a brit médiamunkásoknak nem kellene mindent tükörfordítással átvenniük más nyelvekből, mert egyes szavak nagyon mást jelenthetnek eltérő szövegkörnyezetben.

A Martínnal közismerten jó viszonyt ápoló Aleix Espargaró szintén honfitársa mellé állt. A gyári Aprilia pilótája egy könyvrészletről készített fotót csatolt a bejegyzéséhez. A kép az amerikai Mark Manson ’The Subtle Art of Not Giving a F*ck’ című, magyarul ’A „Lesz*rom” rafinált művészete’ címmel megjelent művéből származik, maga a részlet pedig az áldozatiság kultúrájáról szól.

Homofóbiával vádolják Martínt, miután sértő kifejezést használt egy műsorban

Az áldozati póz ma mindenhol divatos, a gazdagok és a szegények között egyaránt – olvasható. – Valójában talán ez az első alkalom az emberiség történetében, hogy minden demográfiai csoport egyszerre érzi úgy, hogy igazságtalanul nyomják el. Mindannyian meglovagolják az ezzel járó erkölcsi felháborodást. Jelenleg mindenki, aki úgy érzi, hogy valami sérti, hogy valamilyen módon elnyomják – legyen szó arról, hogy egy egyetemi előadás részeként engedélyeztek egy rasszizmusról szóló könyvet, arról, hogy a helyi szupermarketből kitiltották a karácsonyfát, vagy hogy fél százalékponttal megemelték a befektetési alapok adóját –, az úgy érzi, megérdemli, hogy nagyon felháborodjon, és bizonyos mértékű figyelmet kapjon.”

Már ebből is egyértelmű, hogy Espargaró milyen álláspontra helyezkedett, de egy mondattal ki is egészítette a könyvrészletet. Ebből pedig teljesen világos a véleménye, még úgy is, hogy Martín nevét nem írta le. A világunk tele van háborúkkal, szegénységgel, a kormányzó emberek maximális korrupciójával, de amiatt csapjuk a legnagyobb zajt, hogy egy »gyerek« minden rosszindulat nélkül kibök egy mondatot egy laza, sőt, komikus tévéműsorban” – fogalmazott.

Egy felhasználó felhívta a figyelmet arra, hogy Martín szavai ellen leginkább Patterson, valamint a Motor Sport Magazine-nek dolgozó Mat Oxley szólalt fel leginkább, és felvetette, hogy bojkottálni kellene ezeket az „erkölcsi keresztes lovagokat”. Nem arról van szó, hogy bojkottáljuk őket, de véleményem szerint nagy hibát követnek el, mivel nem spanyol anyanyelvűek, így nem értik teljesen a helyzetet” – reagált Espargaró.

Ami Oxley-t illeti, a brit szakíró először bocsánatkérésre szólította fel Martínt, illetve úgy vélekedett, hogy valakinek beszélnie kellene vele, és el kellene magyaráznia, hogy ez nem helyénvaló viselkedés. Az ominózus kommentre reagálva pedig leszögezte, hogy kiáll a véleménye mellett. Továbbá idézte egy meleg barátját, aki állítása szerint online zaklatásban részesült, amióta felszólalt Martín ellen. Az említett személy elmagyarázta, hogy ami adott esetben egy privát és tréfás szövegkörnyezetben elfogadható szóhasználat, az egy élő televíziós műsorban már nem az. Oxley egyébként a hozzászólásra reflektálva azzal zárta mondandóját, hogy az Apriliánál bármikor kitilthatják őt a vendéglátóegységükből, amikor csak akarják.