back to top
2024. május 09. 02:20
KezdőlapMotoGPHomofóbiával vádolják Martínt, miután sértő kifejezést használt egy műsorban

Homofóbiával vádolják Martínt, miután sértő kifejezést használt egy műsorban

Egy televíziós adásban szerepelt a hét elején Jorge Martín. A madridi pilóta egy válaszában a „b*zi” szó egyik spanyol megfelelőjét használta, és ezért az interneten többen homofóbiával vádolták meg. Azonban mások szerint a Martín által alkalmazott kifejezés mára egy töltelékszóvá vált, ezért nem tekinthető igazán offenzívnak.

Jorge Martín december 4-én az El Hormiguero című élőben sugárzott talk show vendége volt. Pablo Motos, a műsorvezető egy pontján az adásnak – amelyet egy spanyol újság szerint több mint 2 millióan néztek ekkor – megkérdezte a Pramac pilótáját, hogy van-e olyan versenyző a MotoGP-mezőnyben, akivel jóban van. Martín erre a kérdésre adott válaszában aztán egy olyan kifejezést használt, amely miatt többen homofóbiával vádolták meg.

„Csak egyetlen versenyzővel jövök ki jól, ő pedig Aleix Espargaró. Olyan a kapcsolatunk, mintha testvérek lennénk, hiszen 16 éves korom óta nagyon sokat foglalkozott velem. Nem ugyanolyan Aleix-t megelőzni, mint a többieket, mivel én mindig teljes gázzal megyek előre, vagy te mész, vagy én megyek, ahogy Marc Márquez szokta mondani. Tisztelettudó akarok lenni, de itt, aki az utolsó az egy b*uzi” – mondta a 25 éves pilóta.

Martín a „marica” szót használta, amelyet általánosságban a melegekre irányuló pejoratív kifejezésnek tartanak (a szó szerinti fordítása a „lányos” lenne, ezzel próbálnak a férfiak általuk látott elnőiesedésére utalni). A versenyzőt védők szerint ennek a kifejezésnek a használata annyira elterjedt Spanyolországban, hogy töltelékszónak is tekinthető, mint például a „tesó”.

Azonban másoknak az a véleménye, hogy még ha általánosságban be is tölt egy ilyen szerepet ez a szó, a Martín által mondottak kontextusába kizárólag a negatív, bántó szándékú értelmében illik bele. Egy spanyol jogvédő szervezet szerint a „marica” kifejezést kifejezetten gyakran használják zaklatók. Az eredeti szöveg angol fordításaiban legtöbbször a „faggot” kifejezés szerepel, amely egyértelműen egy pejoratív szó, és amelyet magyarra mindig „b*ziként” szoktak fordítani.

A műsor egy része, amelyben ez a kifejezés is elhangzik, Martín Instagram-oldalára is kikerült, ahol sok spanyol néző számonkérte a madridi pilótát, hogy miért használ nyilvánosan ilyen szavakat. A nemzetközi sajtó figyelmébe Simon Patterson, egy újságíró által került be ez az ügy, aki az X-en (korábbi nevén a Twitteren) nyilvánított véleményt ezzel kapcsolatban.

„Felháborodva fedeztem fel, hogy a 2023-as MotoGP-bajnokság második helyezettje, Jorge Martín úgy gondolja, hogy helyénvaló egy országos televízióba elmenni, és ott homofób rágalmakat mondani. Őszintén szólva, a MotoGP-paddock egyáltalán nem ilyen. Messze ez a legtoleránsabb és legnyitottabb paddock, amelyben valaha dolgoztam. Kérem, senki se gondolja egy pillanatra se, hogy ezért nem akar ennek a sportnak a rajongója lenni, vagy ebben a sportban dolgozni. Nem hiszem el, hogy még egyszer el kell azt mondanom, hogy a MotoGP nem egy spanyol sport. A „spanyol kultúra” nem jobb védekezés, mint az „olasz kultúra” [Francesco] Bagnaia ittas vezetése esetén. Mi egy globális sportág vagyunk” – írta Patterson.

Martín vagy a csapata mostanáig nem kommentálta az ügyet.

Bagnaia ittasan szenvedett balesetet Ibizán

Korábban a Forma—1 világában is történt egy hasonló eset, Nelson Piquet portugál nyelven „kis fekete embernek” nevezte Lewis Hamiltont, amiért a brazil expilótának bíróság elé is kellett állnia, ennek az ügynek a legutóbbi fejleményeiről ezen a linken keresztül olvashatnak további részleteket. A két történetet azonban mindenképpen megkülönbözteti egymástól az, hogy Martín nem kifejezetten egy személyt akar becsmérelni, ahogy Piquet tette.