back to top
2024. május 04. 08:06
KezdőlapNégykerékRaliversenyzőként próbálták ki magukat (jövőbeli) MotoGP-pilóták (videó)

Raliversenyzőként próbálták ki magukat (jövőbeli) MotoGP-pilóták (videó)

A Katari Nagydíj előtt látogatta meg a sivatagot három pilóta, akik jövőre mind a MotoGP-ben fognak versenyezni. Jorge Martín, Aleix Espargaró és Pedro Acosta a helyi tereprali-legenda, az ötszörös Dakar-győztes Nasszer al-Attijah társaságában próbálták ki a homokon való vezetést.  

A MotoGP következő versenyhétvégéjének helyszíne Katar lesz. A közel-keleti ország területének nagy részét homoksivatag borítja, és pont ezért nem meglepő, hogy a motorsportokban legeredményesebb katari nem a pályaversenyzés, hanem a tereprali világában mozog. Ő nem más, mint Nasszer al-Attijah, aki az idei év elején már az ötödik Dakar-rali győzelmét aratta. A kiváló sportember ráadásul nemcsak a kormány mögött tud kiemelkedőt nyújtani, hanem puskával a kézben is, hiszen 2012-ben bronzérmet szerzett a londoni olimpián agyaggalamb-lövészetben.

Bagnaiának meccslabdája van, de aligha lesz „idényzáró” az idénynyitóból – hétvégi menetrend

A loszaíli pályán csak pénteken kezdődnek meg az események, a sivatagot azonban már most birtokba vette három motoros. Jorge Martín, Aleix Espargaró és Pedro Acosta próbálta ki magát egy új szerepben, mint raliversenyző, ráadásul nem is két, hanem négy keréken. Ebben Al-Attijah volt a segítségükre, aki saját homokfutóit bocsájtotta a pilóták rendelkezésére.

„Nagyon élveztem a vezetést” – mondta Martín. „Csodálatos élmény volt, Nasszer mindig is egy példakép volt a számomra, azért, amit a Dakaron elért, ő egy legenda” – jelentette ki Espargaró. „Mind nagyon jól szórakoztunk, Nasszer segített nekem abban, hogy hogyan legyek gyors a homokban, hiszen ez egyáltalán nem olyan egyszerű” – tette hozzá Acosta.

Al-Attijah is elégedetten nyilatkozott az esemény után. „Nagyszerű, hogy mi, versenyzők megoszthatunk egymással dolgokat a saját sportágainkból, hiszen a rali és a MotoGP teljesen különböznek egymástól.” Doha szülötte később azt is elárulta, hogy ő melyik bajnokesélyes pilóta táborába tartozik. „Ha választanom kell egy oldalt, akkor Jorge oldalát választom, azért, mert ő az egyik legjobb barátom, szóval sok sikert kívánok neki.”
A sivatagi kalandozásról szóló hosszabb videót ezen a linken keresztül tekinthetik meg.

Nem a mostani volt az első alkalom, hogy egy MotoGP-pilóta kísérte el a két nürburgringi 24 órás futamgyőzelemmel is rendelkező katarit a sivatagba, 2019-ben Jorge Lorenzo ült be mellé akkori Toyota versenyautójába. Az ötszörös spanyol világbajnok elmondta, hogy lehetetlennek tartotta, hogy egy ekkora jaművel fel lehessen állni a hátsó két kerékre, ahogy azt a lenti videóban is látható módon Al-Attijah számtalanszor megtette. „Semmi sem lehetetlen” – válaszolta nevetve az 52 éves pilóta.