back to top
2024. május 03. 14:01
KezdőlapMotoGPKözel a győzelem, Pedrosa eurómilliókat szerezhet vissza hazája adóhatóságától

Közel a győzelem, Pedrosa eurómilliókat szerezhet vissza hazája adóhatóságától

Összesen több mint hárommillió euróval tartozik Spanyolország adóhivatala Dani Pedrosának. A háromszoros világbajnokot korábban adóelkerüléssel vádolták meg, egy mostani bírósági döntés azonban a versenyzőnek adott igazat, így a hivatalnak vissza kell adnia Pedrosának az általa eddig befizetett pénzt.

Spanyolországban rendszeresen meggyűlik a baja egyes hírességeknek, köztük motorversenyzőknek az adóhatósággal. Ez a hivatal aktívan próbálja felderíteni az országban élő gazdag emberek adóelkerülési ügyeit, legutóbb november végén szóltak arról a hírek, hogy egy ismert személy, Shakira (énekesnő) egyezett meg az ügyészséggel egy ilyen perben, de idén derült ki az is, hogy ez a hatóság Aleix és Pol Espargaró ellen is nyomoz.

Nyomozás indult Aleix és Pol Espargaró ellen Spanyolországban

Ebben a nagy hajszában azonban néha célt tévesztenek. Ez történt Dani Pedrosa ügyében is, akinek a részére a Marca szerint több mint 2 millió eurót (pontosan 2 418 373,20 euróról van szó) kell visszafizetnie az adóhatóságnak, ráadásul ezt az összeget további 600 ezer euróval kell kiegészíteniük, amelyet késedelmi díjként ítéltek meg a 38 éves versenyzőnek. Nem ez az első eset, hogy ilyen megtörténik a spanyol hivatallal, hiszen a Jorge Lorenzóval szemben megfogalmazott vádjaik sem álltak meg a bíróság előtt.

Pedrosa ezt az összesen több mint 3 millió eurót egy bíróság ítélet – amely ellen azonban még mindig fellebbezhet az ügyészség – következtében kaphatja meg. Amennyiben ez a mostani lesz a végső döntés, akkor az egy hosszú pereskedés végére tehet pontot. A spanyol pilótát még évekkel ezelőtt vádolták meg azzal, hogy 2005 és 2006 között Spanyolországban, és nem az Egyesült Királyságban élt, ahogyan ő állította. Ennek az a jelentősége, hogy amennyiben valóban a szülőhazájában töltötte volna idejének nagyobb részét, akkor ott is kellett volna befizetnie az adót.

A MotoGP valaha volt legeredményesebb, de bajnoki címet nem szerző versenyzőjének ez volt a negyedik sikeres fellebbezése a hatóság döntéseivel szemben, ami igazolja azon korábbi állítását, miszerint ő ebben az időszakban nem tartózkodott életvitelszerűen az Ibériai-félsziget legnagyobb országában. Pedrosa a jogi lépések mellett korábban befizette a büntetésként rá kiszabott összeget, így most ezt kaphatja majd vissza.

David Gil, a háromszoros világbajnok ügyvédje nyilatkozott a döntés után. „Természetesen Dani Pedrosa nagyon elégedett ennek a folyamatnak a végeredményével, amely megmutatta, hogy ő sohasem hazudott az adóügyi illetőségéről, ahogyan az adóhatóság állította. Ennek ellenére Pedrosa keserűen gondol ezekre a nagyon kellemetlen időszakokra.”

Súlyos vádak Lorenzótól: maffiamódszerekkel tették tönkre a pályafutása végét

Pedrosa jövőre továbbra is a KTM tesztpilótájaként folytatja pályafutását. Az idei szezonban két MotoGP-futamon – Jerezben és Misanóban – állt rajthoz szabadkártyás versenyzőként. A sabadelli pilóta mindkét beugrása során kiemelkedő teljesítményt nyújtott, Spanyolországban a főfutamon hetedik, a sprinten hatodik, Olaszországban pedig mindkét viadalon a negyedik helyet tudta megszerezni.