back to top
2024. május 02. 18:12
KezdőlapMotoGP„Mintha már idén ezen a motoron ment volna” – így látják riválisai...

„Mintha már idén ezen a motoron ment volna” – így látják riválisai Marc Márquez első napját a Ducatival

Fabio Quartararo, Jorge Martín és Enea Bastianini is méltatta a Ducatival kedden bemutatkozó Marc Márquezt. A nyolcszoros világbajnok erős kezdése sokakat egyáltalán nem lepett meg.

Kedden eljött a várva várt pillanat, és Marc Márquez felült a Ducatira a valenciai teszten. A spanyol versenyző óriási médiaérdeklődés keretében gurult ki a Gresini garázsából, és meglehetősen gyorsan felvette a ritmust, ugyanis első etapjában feljött a harmadik helyre. Sőt, a délután folyamán egy rövid időre még a vezetést is átvette.

Eljött a várva várt pillanat, Marc Márquez pályára gurult a Ducatival (videó)

Végül a negyedik helyen végzett, az olasz gyártó versenyzői közül pedig második lett Marco Bezzecchi mögött. Bár messzemenő következtetéseket nem feltétlenül érdemes levonni, hiszen sokan nem teljesítettek igazán gyors kört, azért azt lehet sejteni, hogy jövőre ott lesz az élmezőnyben. Márquez jó teljesítményét sokan méltatták, de keveseket hökkentett meg.

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

„Nem lepett meg – nyilatkozta Fabio Quartararo, aki már a következő, 2024-es szezont illetően is jóslatokba bocsátkozott. – Még nevettem is, amikor futottam a körömet, mert már az első körökben láttam [hogy jól teljesít], és úgy tűnt, mintha már idén ezt a motort vezette volna. Nagyon jól érezte magát, jövőre nagyon erős lesz.”

Jorge Martín az idei szezonban egészen az utolsó futamig harcolt a világbajnoki címért. Nyilvánvaló, hogy a Pramac motorosa jövőre is erős lehet, de az is valószínű, hogy honfitársa személyében eggyel több érdemi ellenfele lesz a pályán. A 25 éves pilóta elárulta, hogy már most el tudott lesni valamit Márqueztől az adatai alapján.

„Nagyon gyors volt, de [ez] senkit nem nyűgözött le, mert mindannyian számítottunk rá – fogalmazott. – Láttuk az adatokat az első etapjáról, és úgy tűnt, mintha ugyanazok a versenyzők lennénk. Már tanultam néhány dolgot [belőlük], és remélem, még többet fogok tanulni, nagyon vártam, hogy lássam az adatait. Kihívást és motivációt jelent, hogy a történelem egyik legjobbjával [ugyanannál a gyártónál] versenyezhetek.”

Enea Bastianini bízik benne, hogy az idei hányattatott szezonja után jövőre ott lehet a mezőny első részében, de ami Martínra, az rá is igaz: minden bizonnyal eggyel több kompetens riválissal kell megküzdenie. A négyszeres MotoGP-futamgyőztes szintén látta már Márquez adatait, amelyekből kiderült, hogy van olyan pontja a pályának, ahol ő volt a leggyorsabb a Ducati versenyzői közül.

„Megnéztem Marc adatait, mielőtt eljöttem volna az eligazításra, és az elejétől nagyon jól ment – jelentette ki Bastianini. – Rendkívül gyors volt. A Ducati nagyon gyors motor, de ő rögtön gyorsan ment, a gyorsköre is megmutatta, hogy mennyire. A nyolcas kanyarban ő volt a Ducati leggyorsabb versenyzője. Lenyűgöző a sebessége a pálya azon részén. A többivel kapcsolatban semmi újdonság.”

Márquez akár még a címvédő Francesco Bagnaiára is veszélyt jelenthet, aki már több mint egy hónappal ezelőtt megmondta, hogy újdonsült márkatársa gyors lesz a teszten. Neki ugyanakkor még nem volt lehetősége megtekinteni az adatokat, mielőtt nyilatkozott. „Semmit nem láttam – szögezte le. – Amikor bejelentették, hogy a Ducatihoz jön, azt mondtam, hogy most első lesz, és nem is tévedtem akkorát, hiszen negyedik lett. Szerintem jól fogja érezni magát a motorunkon.”