back to top
2024. május 05. 00:40
KezdőlapHírekMeghalt a legendás márka első világbajnoka, Cecil Sandford

Meghalt a legendás márka első világbajnoka, Cecil Sandford

95 éves korában elhunyt Cecil Sandford, korábbi kétszeres gyorsaságimotoros-világbajnok versenyző. Mind az összetettben, mind a Man-szigeti TT-n két kategóriában is felért a csúcsra, és ő szerezte meg az MV Agusta első egyéni világbajnoki címét.

96. életévében meghalt Cecil Sandford, adta hírül a MotoGP hivatalos honlapja. A brit exversenyző 1950 és 1957 között versenyzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző kategóriáiban, ezalatt kétszer is felért a csúcsra. Emellett a Man-szigeti TT-n is jeleskedett, ahol több győzelmet, valamint dobogós helyezést szerzett.

Sandford 1928. február 21-én, a Birminghamtől alig több mint 50 kilométerre délre található Blockley nevű faluban született. 1949-ben indult először a Man-szigeti TT-n, majd a következő évben bemutatkozott a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyében. Két versenyen indult a 350 köbcentiméteres kategória mezőnyében a királykategória előző évi világbajnokának, Leslie Grahamnek a csapattársaként az AJS színeiben.

Első dobogóját a következő évben szerezte meg ugyanebben a géposztályban, ammikor a Svájci Nagydíjon a második helyen ért célba egy Velocette-tel. 1952-ben Grahamet követve a második világháború végén alapított MV Agustához igazolt. Akkor rekordot jelentő 75,54 mérföld per órás, azaz több mint 120 km/h-s átlagsebességgel megnyerte a Man-szigeti TT 125-ös kategóriáját, és további két diadalának köszönhetően megszerezte a géposztály az évi világbajnoki címét. Ez volt az olasz márka első sikere mind egyéni, mind gyártói szinten, amit később 37, illetve 36 vb-cím követett.

1953-ban négy dobogóval, köztük a Man-szigeten szerzett hrmadik hellyel címvédőként második lett az összetettben, a következő évben viszont csak a legendás megmérettetésen állhatott fel a pódiumra. 1955-ben, immáron Moto Guzzival mind a 250-es, mind a 350-es géposztályban az első háromban végzett a TT-n, előbbi kategóriában harmadik lett a vb összetettjében.

1956-ban csak egyszer, a 350-es Belga Nagydíjon ünnepelhetett a pódiumon, 1957-ben viszont visszatalált a győzelem útjára. A 250-esek között mind a Man-szigeti TT-t, mind az Ulster Nagydíjat megnyerte, és további három dobogójának köszönhetően ismét felért a csúcsra, ezúttal már a Mondiallal. Év végén felhagyott a nagydíjversenyzéssel.

Sandford összesen öt futamgyőzelemig jutott, a két világbajnoki évében, máskor nem tudott versenyt nyerni. 1950-től 1957-ig tartó pályafutása során 21-szer állhatott fel a dobogóra, ebből háromszor a 350-esek között. Ami a királykategóriát illeti, egyetlen 500-as futamon indulhatott: az 1953-as Nemzetek Nagydíját az ötödik helyen fejezte be, így a legmagasabb géposztályban is sikerült pontot szereznie. Egészen mostanáig ő volt a gyorsaságimotoros-vb legidősebb élő világbajnoka.