back to top
2024. május 03. 05:09
KezdőlapMotoGPA bosszantó körülmények ellenére Bagnaia elégedett: Jobb helyzetben nem is mehetnénk szünetre

A bosszantó körülmények ellenére Bagnaia elégedett: Jobb helyzetben nem is mehetnénk szünetre

Francesco Bagnaia elégedetten zárta a valenciai tesztet, és méltatta a Ducati új motorblokkját. Enea Bastianini szeretett volna gyorskört futni, de a körülmények miatt ezt inkább nem tette meg.

Kedden rendezték meg a valenciai tesztet a MotoGP-ben, ahol a gyári csapatok a jövő évi motorjukat próbálgatták. Így tett a Ducati is, amelynek versenyzői, Enea Bastianini és Francesco Bagnaia a nyolcadik, illetve a tizenegyedik helyet szerezték meg. Mindez azonban nem mérvadó, ugyanis egyikük sem teljesített igazán gyors kört.

Az Aprilia elsőségével búcsúzott az idei évre a MotoGP, Marc Márquez erősen kezdett a Ducatival

Ehelyett az olasz gyártó különböző fejlesztéseit próbálgatták, amelyek elsősorban a vázat és a motorblokkot érintették. A címvédő kifejezetten elégedetten szállt le versenygépéről, még úgy is, hogy az időjárás messze nem volt ideális. A 26 éves motoros méltatta munkaadójának új erőforrását, amely szerinte bizonyos szempontból már most jobb, mint az idei.

„Elégedett vagyok a teszttel, mert sikerült jól zárnunk – nyilatkozta. – A körülmények egyáltalán nem voltak jók, nagy volt a szél, ami bosszantó volt. A Ducati hozott egy új motorblokkot, amely legalább olyan jól működik, mint a régi, és ez már most fantasztikus. Bizonyos területeken máris jobban éreztem magam, ott, ahol kértem valamit. A [gáz] adagolásán javítanunk kell, de erre még van időnk. A 2023-as motorblokk túl lágy volt, de most újra érezni az erőt. Ennél jobb helyzetben nem is lehetne elmenni a szünetre.”

A Ducati előző két holtszezonja nagyon eltérően alakult: 2022 előtt nagyon elégedettek voltak, de az idény eleje meglehetősen nehézkesen indult. Az idei év előtt viszont voltak kétségeik, ám sikerült orvosolniuk a felmerülő problémákat, és még a 2022-es önmagukat is felülmúlták. Bagnaia tisztában van vele, hogy a keddi eseményeknek milyen jelentőségük van.

„Nagyon fontos nap volt, tudtuk, mennyire fontos – folytatta. – 2021-ben Jerezben voltunk, és ott nagyszerű körülmények voltak, így minden, minden nagyon jól működött, amit teszteltünk, aztán 2022 elején katasztrofális volt az egész. Tavaly sok mindenről nem voltunk meggyőződve, Malajziában rengeteget kellett dolgoznunk. Az új erőforrás nagyon hasonló, de már az is nagyon jó, hogy elindultunk, és bizonyos területeken ugyanolyan. Más területeken pedig jobb, úgyhogy nagyon boldog vagyok.”

Bagnaia na pályán gyors és eredményes, de azon kívül is kiveszi a részét a Ducati sikereiből. Paolo Ciabatti, a bolognai gyártó sportigazgatója nemrég méltatta a háromszoros világbajnokot, hogy milyen szinten képes irányt szabni a fejlesztéseknek. A címvédő elárulta, hogy az első ilyen jellegű élménye nem volt a legjobb, de hosszú távon a hasznára vált.

„Mindig is elég érzékeny voltam sok mindenre – fogalmazott. – Néha túlságosan is, és ez talán korlátoz. A tesztek elvégzéséhez viszont mindig egy plusz, ami segít abban, hogy milyen irányba menjünk. A gyári csapatba való megérkezésem utáni első évben a COVID miatt befagyasztották a motor [fejlesztését], így nem volt mit tesztelni. Nehéz volt, mert [később] annyi mindent kellett tesztelni, és a teszten nem tudtuk befejezni a munkát, csak az első versenyhétvégén. Kemény volt ezt megtapasztalni, de úgy vélem, segített abban, hogy határozottabb legyek, amikor kipróbálok valamit.”

Bastianini sérülései nem csupán az eredményeire hatottak negatívan, hanem emiatt egyik szezonközi teszten sem tudott részt venni. Éppen ezért Misanóban nem próbálhatta ki a 2024-es motor kezdeti változatát, és csak most mérhette fel, hogy hol tartanak. Csapattársához hasonlóan az ifjabbik olasz pilóta is bizakodó.

Elégedett vagyok azzal a munkával, amelyet el tudtunk végezni – kezdte. – Idén még nem volt lehetőségünk tesztelni, így megragadtuk az alkalmat, hogy két különböző beállítást próbáljunk ki, és az egyik nagyon tetszett. Az új motorblokkal kapcsolatban is pozitív volt az érzet. Mindenképpen kell még finomítani rajta, de összességében pozitív hatása volt. Szerettünk volna egy gyorskört is megpróbálni, de a körülmények nem voltak ideálisak. Nagy volt a szél, és inkább nem kockáztattam. Most elkezdődik a szünet, amelyet mindenekelőtt az edzéseknek próbálok majd szentelni, hogy az idén elszenvedett két sérülésem után megpróbáljam visszanyerni a százszázalékos erőnlétemet.”