2024. április 27. 14:26
KezdőlapOffroadLiszka futamot nyert a juniorok között a Superenduro-vb lengyelországi állomásán

Liszka futamot nyert a juniorok között a Superenduro-vb lengyelországi állomásán

A Superenduro-világbajnokság második fordulójában versenyt tudott nyerni Liszka Roland a Junior kategóriában. A magyar versenyző egész nap az élmezőnyben motorozott, az első futamon a harmadik, az utolsón pedig az ötödik helyen végzett. A Prestige kategóriában induló két magyar, Szőke Márk és Zsigovits Norbert küzdelmes napot zárt a krakkói Tauron Arénában.

A franciaországi verseny után Lengyelországban folytatódott a 2023/2024-es FIM Superenduro-világbajnokság szezonja, amelynek keretében 2024. február 3-án Budapestre, az MVM Dome-ba is ellátogat majd a mezőny. A krakkói fordulón a Hungarian Motorsport Academy három pilótája, Liszka Roland, Szőke Márk és Zsigovits Norbert képviselte a magyar színeket. Rajtuk kívül még egy honfitársuk rajthoz állt, a gyerekek számára rendezett betétfutamon ifj. Vágó Norbert indult el.

Junior kategória

Liszka a harmadik helyről várhatta az első versenyt, a fiatal pilóta a forduló előtt ugyanezt a pozíciót foglalta el a bajnoki tabellán, amelyen Suff Sella és Ashton Brightmore előzte meg. Az összetett szempontjából kedvezőtlen helyzet volt a 18 éves tehetség számára, hogy az időmérőn pont a brit és az izraeli versenyző végzett előtte.

A rajtot követően Liszka a negyedik helyre sorolt be, miközben Brightmore és Sella duója elszakadt a mezőnytől. Nem sokkal később az izraeli versenyző hibázott a köves szekciónál, ezért visszaesett a nyolcadik pozícióba. A futam felénél Brightmore nagy előnnyel vezetett, mögötte a Serra Fernándezt megelőző magyar pilóta motorozott, de az utolsó körben elkövetett egy kisebb hibát, így végül a harmadik helyen fejezte be a futamot a brit és a portugál motoros mögött. A verseny elején gondokkal küzdő Sella végül csak hatodikként ért célba.

A második, fordított rajtrácsos futamon Liszka a tizenkettedik pozícióból indult. A rajt után Brightmore rövid idő alatt átment a mezőnyön és átvette a vezetést, miközben a magyar pilóta a harmadik, Sella a negyedik helyig jött előre. A Hungarian Motorsport Academy versenyzője három perccel a leintés előtt fellépett a második pozícióba és üldözőbe vette az éllovast. Izraeli vetélytársuk sem akart lemaradni, és egy erőszakos manőverrel megpróbált Liszka elé kerülni egy kanyar belső ívén, azonban elakadt egy fa akadályban és lemaradt. Az utolsó körben az első helyen motorozó Brightmore elesett, Liszka pedig átvette tőle a vezetést, a brit versenyző ráadásul összeakadt Sellával és őt is feltartotta. A magyar pilóta élt a kínálkozó lehetőséggel, magabiztosan befejezte a futamot, és megnyerte a versenyt.

A harmadik viadalra az eredeti rajtsorrend szerint álltak fel a pilóták. Az első kanyarok után Sella állt az élre, mögötte Brightmore – Liszka sorrendben jöttek az ellenfelek. Három perccel a vége előtt a magyar versenyző bajba került a második köves szekcióban, és visszaesett a negyedik helyre. Mindeközben egy csúnya bukás borzolta a kedélyeket, Oskar Waligora akrobatikus mozdulattal vette az ugratót, majd elesett. Két perccel a leintés előtt Sella is hibázott, és Brightmore vette át a vezetést. Az utolsó perc során sajnos megint megtréfálták a kövek Liszkát, aki az elakadás után ötödikként folytatta a versenyt, amelyet végül a brit pilóta nyert meg, az izraeli versenyző bejött a második, honfitársunk pedig a negyedik helyre.

Összetettben Brightmore nyerte a Tauron Arénában megrendezett fordulót, Liszka másodikként végzett ebben az összevetésben, a dobogó alsó fokára Sella állhatott fel. A magyar endurokrossz-bajnok ezzel egy pozíciót előrelépett a franciaországi versenyhez képest, hiszen ott harmadikként zárt.

Liszka Roland, Superenduro-világbajnokság, Lengyelország, Krakkó, 2023, Suff Sella,
Forrás: FIM SuperEnduro World Championship

Prestige kategória

A királykategória első futamának Zsigovits tizenegyedikként, Szőke pedig tizenötödikként vághatott neki, az első helyről Billy Bolt indulhatott, a helyi hős Taddy Błażusiak neve a szurkolók legnagyobb bánatára megint nem szerepelt a rajtlistán. Bolt a rajtot követően gyorsan meglépett a mezőnytől, egyedül honfitársa, Jonathan Walker tudta tartani vele a lépést. A két magyar a verseny első szakaszában a tizenkettedik és tizenharmadik pozíciókban haladtak. Bolt végül magabiztos motorozással szerezte meg a győzelmet Walker előtt, az utolsó körben problémákkal küzdő Zsigovits a tizenharmadik, Szőke a tizennegyedik pozícióban zárt.

A fordított rajtrácsos futamon mindkét magyar az első sorból vághatott neki a küzdelemnek, de előkelő pozíciójukat sajnos nem tudták sokáig megőrizni, három perccel a leintés előtt már a nyolcadik és a tizennegyedik helyen haladtak. A versenyt Walker dominálta, aki jelentős előnyt épített ki Bolt előtt, miután gyorsabban tudta megelőzni a mezőny többi tagját, mint tapasztalt honfitársa. A helyi nézők nagy örömérére a harmadik helyet a lengyel Dominik Olszowy tudta tartani a futam nagy része során. Az utolsó körben Walker túlvállalta magát az ugratás után, és ledőlt a motorjával, azonban addigra annyira nagy különbséget alakított ki, hogy így is ő nyerte meg a versenyt, a címvédő csak az ezüstöt tudta megcsípni. Zsigovitsot végül kilencedikként, Szőkét pedig a tizennegyedikként intették le.

Az utolsó idei krakkói versenyen megint az időmérő eredményének megfelelően indultak a résztvevők. Az előző futamokon domináló brit duó most is erősen kezdett, senki sem tudta követni őket. Két perccel a vége előtt Zsigovits a földre került, amivel a tizenkettedik helyre esett vissza. Olszowy ezen a versenyen is erős teljesítménnyel örvendeztette meg a közönséget, azonban az utolsó körben a fáradtság eluralkodott rajta és a harmadik helyen motorozva elesett. A lengyel végül nyolcadikként zárta a versenyt, amelyen Bolt rajt-cél győzelmet aratott, a második pedig Walker lett, a két brit az összetett értékelést is ugyanezen a helyeken és sorrendben zárta. Szőke a tizenkettedik, Zsigovits a tizenharmadik pozícióban fejezte be a viadalt.