back to top
2024. május 05. 22:46
KezdőlapMotoGPMartín szerint Marc Márquez előnyben lesz vele és Bagnaiával szemben az idény...

Martín szerint Marc Márquez előnyben lesz vele és Bagnaiával szemben az idény elején

Jorge Martín úgy véli, Marc Márquez számára a 2024-es szezon elején előnyt jelenthet, hogy nem gyári motoron ül. A Pramac pilótája kijelentette, ha sikerül legyőznie honfitársát, azzal bebizonyítja, hogy a legjobbak közé tartozik.

Jorge Martín a 2023-as szezonban az utolsó pillanatig harcban volt a világbajnoki címért, és csak a Valenciai Nagydíjon elszenvedett bukásával vált biztossá, hogy elvesztette a csatát Francesco Bagnaiával szemben. A spanyol versenyzőnek idén sem volt könnyű dolga, de elképzelhető, hogy jövőre még nehezebb helyzetben lesz, és még több érdemi ellenféllel kell megküzdenie.

Ennek elsődleges oka, hogy Marc Márquez 2024-ben már a márkatársa lesz, hiszen a nyolcszoros világbajnok a gyári Hondától a Gresinihez igazol. Mindez azt jelenti, hogy egyéves, vagyis idei Ducatit fog vezetni, ami papíron hátrányt jelent számára, de Martín úgy véli, hogy kezdetben pont az ellenkezője lesz az igaz, és könnyebb helyzetben lesz, mint ő, illetve csapattársa, Franco Morbidelli, valamint a gyári Ducatinál versenyző Bagnaia és Enea Bastianini.

Márquez a szezon elején talán előnyben lesz velünk szemben, mert olyan motorral fog versenyezni, amely már készen van – utalt az AS-nak adott interjújában arra, hogy a 30 éves versenyzőnek nem kell új alkatrészekkel kísérleteznie. – A gyári pilóták számára sokkal bonyolultabbak a tesztek. Mert sok mindent ki kell próbálni.”

Kiderült, kinek a „levedlett” Ducatijára ül fel Marc Márquez a következő szezonban

Márqueznek nyilvánvalóan meg kell szoknia a számára új motort, de a valenciai teszt alapján ezzel nem lesz komoly gondja. Ebből a szempontból teljesen más helyzetben van, mint Martín volt az újoncévében, hiszen bár a Ducati 2021-ben már konstruktőri címvédőként versenyzett, a motor korántsem volt még annyira versenyzőbarát, mint manapság.

Amikor aláírtam a Ducatihoz, [addigra Jorge] Lorenzo és [Andrea] Dovizioso már volt ott, de [abban az időszakban] még mindig Márquez nyert – emlékezett vissza. – A Honda, a KTM, a Petronas Yamaha és a Ducati közül választhattam, és a Ducatit választottam, mert megértettem, hogy a jövőben [ez kifizetődik], bár akkoriban az újoncok még szenvedtek. Most már más a helyzet, az újoncok is nagy dolgokra képesek, igaz, én is nyertem futamot az első évemben.”

Sokak szerint azzal, hogy Márquez a Ducatihoz szerződik, a világbajnokság egyik, ha nem a legnagyobb esélyesévé válik. Martínt azonban nem bosszantja, hogy új vetélytársat kapott, hanem sokkal inkább motiválja. „Számomra nem probléma, hogy Márquez a Ducatihoz jön – szögezte le. – Nagy fenyegetést jelent, mert ő a történelem egyik legjobbja, de ez nekem motiváció. Ha meg tudom verni, akkor én is a legjobbak közé tartozom.”