back to top
2024. május 03. 12:12
KezdőlapMotoGPMeggondolta magát Aleix Espargaró, talán mégsem vonul vissza a következő idény végén

Meggondolta magát Aleix Espargaró, talán mégsem vonul vissza a következő idény végén

Aleix Espargaró kijelentette, jelenleg nem gondolja, hogy a következő év lesz az utolsó szezonja a MotoGP-ben. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy tetszene neki a jelenlegi menetrend, illetve versenynaptár.

Csupán egy szezon telt el Valentino Rossi visszavonulása óta, és idén már egy nála több mint tíz évvel fiatalabb versenyző volt a MotoGP állandó mezőnyének legidősebb tagja. Andrea Dovizioso visszavonulása, majd az ő helyére érkező Cal Crutchlow tesztpilótává válása után ugyanis Aleix Espargaró vette át ezt a címet.

A spanyol pilóta korábbi nyilatkozata alapján azonban úgy tűnt, hogy ez csak két idényen át lesz így, mivel 2024 végén visszavonul. Erről ő maga beszélt szűk egy évvel ezelőtt, amikor kijelentette, nem hiszi, hogy lesz ereje arra, amit Rossi tett. A gyári Aprilia pilótája akkor úgy fogalmazott, hogy elsősorban mentális korlátai vannak annak, hogy valaki igazán sokáig versenyezzen.

Az eredményeit elnézve azonban nem feltétlenül indokolt, hogy jövőre visszavonuljon. Persze egy hirtelen visszaesést soha nem lehet kizárni, de tény, hogy amióta 2017-ben az Apriliához került, kivétel nélkül legyőzte aktuális csapattársát. Igaz, ez idén csak egy hajszálon, pontosabban 2 ponton múlt, hiszen Espargaró ennyivel előzte meg Maverick Viñalest, ám hozzá kell tenni, hogy az ifjabbik spanyol motoros az utolsó kilenc fordulóban 39 ponttal gyűjtött többet honfitársánál. Ezzel együtt a 34 éves pilóta változtatott a véleményén.

Nincs ereje követni Rossi példáját – hamarosan visszavonulhat a MotoGP futamgyőztese

Nem hiszem, hogy a következő év lesz az utolsó – nyilatkozta a háromszoros MotoGP-futamgyőztes, aki idén a Brit és a Katalán Nagydíjon is diadalmaskodott. – Nagyon élvezem az életemet, eltekintve a [Franco Morbidellivel] Katarban történt epizódtól. Szóval ha gyors leszek, akkor szerintem még egy kicsit tovább fogok versenyezni.”

Espargaró a már említett nyilatkozatában a sűrű versenynaptárat és a sprintversenyes hétvégéket hozta fel mint visszatartó erő. Utóbbi jövőre sem változik, hiszen 2024-ben is lesznek szombati futamok, a naptár pedig az ideinél is hosszabb lesz, a tervek szerint 22 futamos. A spanyol versenyző leszögezte, hogy ezzel a részével továbbra sincs kibékülve.

„A [versenyhétvégék] menetrendje nem tetszik, ahogyan a naptár sem – hangsúlyozta, de hozzátette, hogy azzal is tisztában van, hogy pénzügyileg megéri minél több versenyhétvégét rendezni. – Én így érzek. Megértem a szervezők álláspontját, negyvenöt futamot is betehetnek, ha akarnak… De hol van a határ?”