back to top
2024. július 27. 01:28
KezdőlapMotoGPKisfilm készült Bagnaia történelmi tettéről (videó)

Kisfilm készült Bagnaia történelmi tettéről (videó)

Szűk negyedórás videót tett közzé a Ducati az idei Valenciai Nagydíjról, amelyen Francesco Bagnaia megnyerte a világbajnokságot. A kisfilmben jó néhány, a 26 éves pilótához közel álló személy megszólalt.

Francesco Bagnaia szűk egy hónapja háromszoros gyorsaságimotoros-világbajnoknak mondhatja magát, ráadásul vb-címeiből kettőt a királykategóriában szerzett. Sőt, ezt a két elsőséget egymást követő években, tavaly és idén gyűjtötte be, így Valentino Rossi és Marc Márquez után ő a harmadik, aki a MotoGP-korszakban meg tudta védeni a címét.

Ahogyan 2022-ben, úgy ebben az évben is a szezonzáró Valenciai Nagydíjon biztosította be a végső győzelmet. A Ducati pedig ezúttal is készített egy kisfilmet, amelyet a saját YouTube-csatornájukon tettek közzé. A tavalyi évvel ellentétben ezúttal az utolsó három helyett csak az utolsó forduló eseményeit dolgozták fel, és arról a hétvégéről adtak betekintést a kulisszák mögé, így az alkotás bő tíz perccel rövidebb lett.

A valenciai hétvége igazán érzelmes volt, és fantasztikus, hogy közel egy hónap elteltével újra átélhetjük ezen a videón keresztül – nyilatkozta Bagnaia a filmről. – A tavalyi évhez képest tényleg végig kellett küzdenünk a világbajnoki cím megvédéséért, és a győzelem, amellyel ezt elértük, elképesztő volt. Emellett erőt ad azoknak a hangját és reakcióit hallani, akik közel álltak hozzám, és velem együtt élték át ezt az intenzív szezont. Remélem, minden rajongó, aki megnézi ezt a videót, lelkesedni fog, és közelebb érzi magát hozzánk. Köszönöm minden ducatistának és a szurkolóimnak! Kellemes ünnepeket!”

Ami a tartalmat illeti, november 22-én, vagyis a hétvége előtti szerdán vesszük fel a fonalat. Miközben a film bemutatja, hogy hogyan készültek a nagy megmérettetésre, megszólalt Bagnaia édesapja, Pietro, a nővére és egyben asszisztense, Carola, az elektronikai mérnöke, Tommaso Pagano, valamint barátja, Mattia Pasini, aki pályafutása elején Talmácsi Gábor ellenfele is volt, majd szintén megfordult a MotoGP-ben, idén pedig a két olaszországi futamon vett részt a Moto2-ben.

Bagnaia számára nem alakult jól a péntek, hiszen aznap nem jutott be a Q2-be. A filmben láthatjuk, ahogy a mérnököknek panaszkodik, hogy a rázókövön blokkolt a motor kereke, később pedig katasztrofálisnak titulálta a napot. Davide Tardozzi, a Ducati gyári istállójának csapatfőnöke aznap elmondta, hogy versenyzőjük egy olyan problémáról beszélt, amelyet akkor nem tudtak kijavítani, de bízott benne, hogy a mérnöki eligazításon kielégítő választ adnak neki. Azt, hogy világbajnoki ellenfele, Jorge Martín az edzés végén folyamatosan követte és zavarta őt, nem említették meg.

A szombati napon Marco Ventura, Bagnaia első számú szerelője is megszólalt, és kijelentette, meg kell érteni, hogy hol van a határ. Bár a filmből nem derül ki, de a címvédőnek a Q1-ben kellett kezdnie, az alkotásból viszont csak annyit lehetett látni, hogy a második helyet szerzi meg a rajtrácson Maverick Viñales mögött. A sprintfutam viszont nem alakult ennyire jól számára, ugyanis Martín mellett mások is megelőzték, így csupán az ötödikként ért célba. Mindez azt jelentette, hogy az addig 21 pontos előnye 14-re csökkent, és riválisa győzelme esetén minimum az ötödik pozíciót kellett megszereznie. Ennek kapcsán az olasz pilóta megjegyezte, hogy jobban szerette azt, amikor a tizennegyedik hely volt a minimum, utalva a tavalyi évadzáróra.

A főverseny viszont álomszerűen alakult számára. A film nagy hangsúlyt helyez a két kulcspillanatra: először összeértek Martínnal, aki emiatt lesodródott a pályáról, és rengeteg pozíciót veszített, majd miközben kétségbeesetten próbált felzárkózni, nekiment Marc Márqueznek, és a kavicságyban elesett. Ezután nem maradhattak el a befutó és az ünneplés pillanatai sem, a film vége felé pedig Valentino Rossi is megszólalt, és a Bagnaiát kinevelő VR46 Akadémia alapítójaként gratulált neki.