2024. április 28. 04:38
KezdőlapMotoGPTávozik a MotoGP-ből a Ducati sportigazgatója

Távozik a MotoGP-ből a Ducati sportigazgatója

A Ducati bejelentette, hogy Paolo Ciabatti, a versenyrészleg sportigazgatója elhagyja a MotoGP-t, és az újonnan létrehozott offroadszakosztály általános igazgatója lesz. Pozícióját Mauro Grassilli, a Ducati Corse marketing- és szponzorációs részlegének főnöke veszi át.

Jelentős szervezeti változtatásokat jelentett be a Ducati, aminek elsődleges oka, hogy új részleget hoztak létre a Ducati Corsén belül. Az olasz gyártó ugyanis jövőre bizonyos offroadsorozatokban is szeretné megmérettetni magát, egészen pontosan a motokrossz-világbajnokságon és az AMA Supercross bajnokságon fognak elindulni.

Ennek a programnak pedig Paolo Ciabatti lesz az általános igazgatója, aki így elhagyja a bolognaiak versenyrészlegének sportigazgatói posztját. A 66 éves szakember tehát összességében egy nagyobb felelősséggel járó pozíciót kap, hiszen közvetlenül Claudio Domenicalinak, a Ducati vezérigazgatójának fog jelenteni. Persze a médiafigyelem nyilvánvalóan kisebb lesz.

Ciabattinak egyébként nem ez lesz az egyetlen pozíciója, ugyanis jövőre ő fogja koordinálni a Ducati sporttevékenységeit a fő nemzeti Superbike- és Supersport-bajnokságokban. Ebbe az amerikai MotoAmerica, a brit, a japán és az ausztrál Superbike-bajnokság, valamint az olasz CIV, vagyis Campionato Italiano Velocità tartozik bele.

Ciabatti két időszakot töltött el a Ducatinál a MotoGP-ben. Először 1997 és 2007 között dolgozott az olasz gyártónál, így részese volt Casey Stoner világbajnoki címének, aztán viszont elhagyta a márkát. 2013-ban sportigazgatóként tért vissza, közvetlenül azután, hogy a Valentino Rossival való kétéves házasság óriási buktát hozott.

Innentől kezdve viszont, a koncesszióknak is köszönhetően a Ducati fokozatosan fejlődött, és 2017, valamint 2019 között Andrea Dovizioso rendre a bajnokság második helyén zárt Marc Márquez mögött. 2020-ban pedig összejött a konstruktőri vb-cím, egy évvel később ehhez hozzájött a csapatok közötti elsőség, tavaly pedig meglett a triplázás, hiszen Francesco Bagnaia felért a csúcsra. Ezt idén sikerült megismételnie, a Ducati pedig még a 2022-esnél is dominánsabb teljesítményt nyújtott.

Ami Ciabatti utódlását illeti, helyét Mauro Grassilli veszi át. A szintén olasz szakember eddig a Ducati Corse marketing- és szponzorációs részlegének főnöke volt. A jövőben pedig nem csupán Ciabatti eddigi posztját tölti be, hiszen sport-, marketing- és kommunikációs igazgató lesz a pontos titulusa a Ducati Corsén belül. Grassilli Gigi Dall’Ignának, a versenyrészleg általános igazgatójának fog jelenteni.