back to top
2024. május 03. 17:00
KezdőlapMotoGPA Honda nagyon hamar visszatérhet a MotoGP élmezőnyébe, és évekig ott is...

A Honda nagyon hamar visszatérhet a MotoGP élmezőnyébe, és évekig ott is maradhat, véli Marini

Luca Marini első interjúját adta úgy, hogy hivatalosan is a gyári Honda versenyzője. Az olasz versenyző elárulta, miért csatlakozott a jelenleg szenvedő márkához, és leszögezte, optimista a fejlődést illetően.

December 31-ével hivatalosan is lejártak a 2023-ban véget érő szerződések, és az átigazoló versenyzők most már formálisan is az új csapatuk tagjának mondhatják magukat. Ennélfogva már ilyen minőségben is adhatnak interjút, ahogyan arról Marc Márquez esetében be is számoltunk. A spanyol versenyző helyére érkező Luca Marini pedig szintén megszólalt.

Először szólalt meg Marc Márquez a Gresini versenyzőjeként, a Ducatiról is elmondta a véleményét

Miután a nyolcszoros világbajnok bejelentette, hogy 11 év után távozik a Hondától, sokáig nem lehetett tudni, hogy ki lesz az utódja. Az olasz motorossal kapcsolatban először arról lehetett olvasni, hogy visszautasította a megkeresést, de végül már jóval a bejelentés előtt egyértelművé vált, hogy ő lesz a befutó. A VR46 egykori pilótája optimistán érkezett meg a japán gyártóhoz.

„Sokkoló volt, hogy Marc bejelentette az átigazolását – nyilatkozta a Honda Racing Corporation által közzétett videóban. – Szóval én, a stábom, a menedzserem próbáltuk megtalálni a módját, hogy bekerüljünk ebbe a projektbe, és együtt fejlődjünk, próbáljunk egy jobb teljesítményű motort építeni, hogy visszatérjünk, és versenyeket, világbajnokságokat nyerjünk. Ez a célunk, úgyhogy lesznek elégedettségre okot adó pillanatok.”

A közvélemény nagy része kétkedve fogadta Marini döntését, hiszen ez idáig a mezőny legjobb motorját vezette, még úgy is, hogy tavaly csak 2022-es Ducatit kapott. Ezzel szemben a Honda zsinórban második alkalommal lett utolsó a konstruktőri világbajnokságon, és jól láthatóan hatalmas gödörben vannak. A kétszeres MotoGP-dobogós azonban optimista a felzárkózást illetően.

Lorenzo sok esésre számít Marinitől, szerinte hibát követett el, amikor a Hondához igazolt

„Elsősorban az, hogy ez a történelem legjobb csapata – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért akart a japán márkához igazolni. – A számok és a statisztikai [adatok] önmagukért beszélnek. Most benne vagyunk egy adott helyzetben, de úgy gondolom, megvan az erőnk ahhoz, hogy nagyon hamar visszatérjünk. Igyekszem visszajelzéseket adni és minden energiámat beletenni ebbe a projektbe. Ha rátalálunk a megfelelő irányra, akkor képesek leszünk sok éven át az élen maradni.”

Ahogyan az összes csapatot váltó versenyző, úgy Marini is megkapta a lehetőséget előző munkaadójától, hogy a 2024-es istállójával vegyen részt a valenciai teszten. A 26 éves motoros biztatóan kezdett, hiszen tizedikként zárt, a továbbiakban pedig folytathatja az építkezést. Valentino Rossi féltestvére a közös célok mellett azt sem titkolja, hogy le szeretné győzni a Honda többi pilótáját.

„Nyitott gondolkodással akarok belekezdeni – fogalmazott. – Az első teszt után meg kell értenünk, hogy milyen sebességgel rendelkezünk, mekkora a potenciálunk. Meg kell találnunk az egyensúlyt, és meg kell találnom a módját, hogy megverjem a közvetlen ellenfeleimet, a márkatársaimat, akik ugyanolyan motoron mennek. Részemről ez lesz az első számú cél. Emellett szeretnék előretekinteni, megpróbálok dobogót vagy győzelmet szerezni ezzel a motorral. Tudom, hogy talán nehéz lesz, de előre kell néznünk.”

Marini számára a motor mellett a munkakörnyezet is jelentősen megváltozik. Egyrészt egy szatellitcsapattól egy gyári istállóhoz igazolt, emellett ráadásul a csapattagok nemzetisége is igencsak eltérő. A VR46-nál nagyrészt olaszokkal dolgozott együtt, és bár a Hondánál is bőven vannak európai szakemberek, a japán munkakultúrához is hozzá kell szoknia, de ezzel egyelőre nincs gondja.

Kiderült, mikor igazolta le Marinit a Honda, és miért nem Aldeguer érkezett Marc Márquez helyére

„Lenyűgöző volt, nagyon gyorsan eltelt – utalt a Hondánál eltöltött első napjára. – Már vége van, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg időnk lesz a tél folyamán, a tesztelés alatt, a szezon során, hogy beszéljek ennek a csapatnak az összes tagjával, mert álomszerű együtt dolgozni ezekkel az emberekkel, a japánokkal is. Nagyon jól érzem magam, imádom a kultúrát, nagyszerű lehet az együttműködésünk.”