2024. április 27. 20:22
KezdőlapMotoGPA csalódást keltő eredmények ellenére a KTM-nél hálásak Miller érkezésének

A csalódást keltő eredmények ellenére a KTM-nél hálásak Miller érkezésének

Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója, valamint Francesco Guidotti, a gyári istálló csapatfőnöke is méltatta az eredmények szintjén alulteljesítő Jack Millert. Egy csapattag elárulta, az ausztrál versenyző látott esélyt a Ducati felülmúlására, amikor először felült a motorra.

Jack Miller a tavalyi évben igazolt a gyári KTM-hez, miután a Ducatinál nem maradt helye. Az ausztrál versenyző nagy reményekkel érkezett meg az osztrák márkához, de az eredmények szintjén egyértelműen csalódást okozott. Főfutamon csupán egyszer állhatott fel a dobogóra, és mindössze 163 pontot gyűjtött, amit csapattársa, Brad Binder több mint 75 százalékkal felülmúlt.

Az ausztrál pilóta tempója a szezon végére valamelyest feljavult, de Valenciában nem tudott élni a győzelem esélyével, hiszen az élen motorozva elesett, így továbbra sincs senki, aki a MotoGP-korszakban három különböző gyártóval futamot tudott nyerni. Mindezek ellenére főnökei méltatták őt. „Ha a csapat itt volt [egy adott szintre emelte a kezét – a szerk.], akkor Jack jött, és az egész istállót felemelte, azt mondanám, hogy mind a négy versenyző számára” – nyilatkozta Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója a MotoGP hivatalos honlapjának.

Millert nem csupán a német szakember dicsérte, hiszen az idény során többen is kiemelték, hogy a hozzáállására és a munkamoráljára egyáltalán nem lehetett panasz. Nem véletlen, hogy a gyári istálló csapatfőnöke is pozitívan beszélt a szerepéről. „A szellemisége és a jelleme sokat segített nekünk a csapat szempontjából – fogalmazott Francesco Guidotti. – Nem csupán az eredmények tekintetében.”

A KTM a Red Bull nyomdokaiba lépett a valenciai teszten

Hogy miért lehet fontos szerepe Millernek a gyenge teljesítmény ellenére? Nos, az ausztrál pilótának több más gyártóval is van már tapasztalata, ami mindig értékes. Különösen akkor, ha legutóbb a Ducatinál versenyzett, amely már 2022-ben is etalonnak számított a MotoGP-ben. Éppen ezért jó néhány hasznos tippet adhatott a mérnököknek.

A hamarosan a 29. életévét betöltő motoros a 2022-es valenciai teszten ülhetett fel először a KTM-re. Saját bevallása szerint biztosan káromkodott, amikor első alkalommal kihajtott a bokszból. Utána egyre optimistábbá vált, és kijelentette, hosszabb távon akár a Ducatit is legyőzhetik. Ez egyelőre nem történt meg, de az osztrákok nagyon eltökéltek.

„Kezdetben úgy érezte, hogy a motornak sok pozitív tulajdonsága van, de egyértelmű, hogy van néhány dolog, ami nem tetszik neki – mondta egy meg nem nevezett csapattag. – Egynapnyi motorozás után azt mondta, hogy határozottan van egy »előtte«, illetve »utána« [érzése], de olyan irányba tartunk, ahol van potenciál, hogy még jobbat alkossunk, mint [ott] ahonnan jött.”